De Turner Prize is de belangrijkste Britse prijs voor hedendaagse kunst en bekroont een Britse kunstenaar onder de 50 jaar die de beste tentoonstelling van het jaar gaf. Aan de onderscheiding is een cheque 25.000 pond (ongeveer 31.000 euro) verbonden.

Videokunstenares Elizabeth Price versloeg drie andere finalisten, waaronder favoriet Paul Noble, die voor zijn tekenwerk bekend werd. In haar werk gebruikte de Londense artieste tragische beelden van een brand in een warenhuis in Manchester in 1979, waarbij tien mensen om het leven kwamen. Ze kreeg de prijs in Londen uit handen van filmacteur Jude Law.

De twee andere kunstenaars die voor de vermaarde, maar ook vaak omstreden prijs in aanmerking kwamen, waren filmmaker Luke Fowler en performance-artieste Spartacus Chetwynd. De verliezende finalisten krijgen elk 5.000 pond. (Belga/DB)

De Turner Prize is de belangrijkste Britse prijs voor hedendaagse kunst en bekroont een Britse kunstenaar onder de 50 jaar die de beste tentoonstelling van het jaar gaf. Aan de onderscheiding is een cheque 25.000 pond (ongeveer 31.000 euro) verbonden.Videokunstenares Elizabeth Price versloeg drie andere finalisten, waaronder favoriet Paul Noble, die voor zijn tekenwerk bekend werd. In haar werk gebruikte de Londense artieste tragische beelden van een brand in een warenhuis in Manchester in 1979, waarbij tien mensen om het leven kwamen. Ze kreeg de prijs in Londen uit handen van filmacteur Jude Law. De twee andere kunstenaars die voor de vermaarde, maar ook vaak omstreden prijs in aanmerking kwamen, waren filmmaker Luke Fowler en performance-artieste Spartacus Chetwynd. De verliezende finalisten krijgen elk 5.000 pond. (Belga/DB)