Stijn Cole integreert abstracte zonsondergangen in Gentse MSK
Voor zijn project ‘Sunset/Sunset’ liet Stijn Cole zich inspireren door de museumcollectie. Hij is de vierde ‘Artist in Residence’ in het Gentse MSK.
Het is stilaan een traditie: tijdens de zomer nodigt het Gentse Museum voor Schone Kunsten een hedendaagse kunstenaar uit om een ander licht te werpen op de museumcollectie. Als vierde ‘Artist in Residence’ koos het MSK voor – Gentenaar – Stijn Cole.
Cole integreerde in het museum twee nieuwe parcours, die beide vanuit de centrale tentoonstellingszaal beginnen. In een eerste piste onderzoekt Cole het landschap op een puur conceptuele manier. Zo mathematiseert hij in de Hemicyclus-zaal in tien stappen een zonsondergang.
Elk werk van ’10 shades on/of blue & green, sunset’ (2010) bestaat uit een vlak ‘blue key’ en ‘green key’, tinten die gebruikt worden in film- en televisiestudio’s. De rechte lijn die beide vlakken scheidt, verbeeldt de horizon. Door de tinten op elk werk telkens 11 procent donkerder te maken evoceert Cole een zonsondergang.
Geabstraheerde zonsondergang
De tweede cyclus vat aan met het koppel ‘Doorkijk’ (2010), twee identieke zwarte werken. In de zalen daarna vertrekt Cole telkens van een concreet landschap. Zoals enkele landschappen uit de museumcollectie, die hij aanvult met zijn de lichtbox ‘Sky blue/Sunset Orange’ (2010). Of zoals het schilderij ‘Ondergaande zon in juni’ van Emile Claus, waarop hij zich inspireerde voor zijn reeks ‘Timescapes 7>13juni’ (2010).
Voor het grootste werk binnen deze cyclus trok Cole naar het Gentse natuurgebied De Bourgoyen. Hij filmde er niet alleen de zonsondergang, maar nam er om het kwartier ook een foto. Uit die foto’s distilleerde een computerprogramma de 256 meest voorkomende kleuren, die op hun beurt omgezet werden naar verf.
Cole creëerde er een soort pixelachtige schilderijen mee. Via het veranderende kleurenpatroon kan je de zonsondergang in een geabstraheerde vorm ervaren. Op het scherm, dat tussen de werken in de Lambeauxzaal staat, zijn telkens de videobeelden van de tijdsspanne tussen de twee schilderijen te zien. Het verglijden van de tijd en het veranderende licht staan dan ook centraal in zijn hele oeuvre.
Elien Haentjens
Sunset/Sunset, tot 3 oktober in het Gentse MSK.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier