In New York ging de expositie NYC 1993, waarin enkel kunst uit dat jaar wordt tentoongesteld, van start. Het meest bizarre werk in de retrospectieve komt van de Amerikaanse kunstenares Janine Antoni. Het heet Lick and Lather en omvat veertien bustes, zeven gemaakt uit chocolade en zeven uit zeep.

Massieve blokken zeep schuimde ze op tot er een buste ontstond. Voor de blokken chocolade gebruikte ze haar tong. Dat leest u goed, Antoni likte, likte en likte tot het bruine goedje op haar hoofd leek, want de veertien bustes zijn namelijk zelfportretten. Let trouwens eens op de precisie waarmee de hoofden gelikt zijn.

De curator wou vitrines rond de werken laten plaatsen om ze te beschermen, maar daar ging de kunstenaars niet met akkoord. "De toeschouwer moet mijn werk kunnen ruiken", zegt Antoni. "De tijd tussen ruiken en bijten is soms erg kort. Mijn werk is al meerdere keren aangevallen, maar dat deert me niet. Ik vind het eerder grappig: mijn werk draait rond verlangen en dan zijn er mensen die niet kunnen weerstaan aan dat verlangen en er een stuk uit bijten."

Chocolade vergaat

Uiteraard weet ook Janine Antoni dat chocolade en zeep niet eeuwig houdbaar zijn. Op een dag zullen de werken volledig verdwenen zijn. Toch zocht de kunstenares de duurzaamste producten, zo zou de chocolade minstens honderd jaar intact moeten blijven.

Dat komt doordat de chocolade meer was dan vet bevat. Hoe meer vet, hoe sneller chocolade namelijk bederft. Toch koos Antoni niet voor de compleet vet- en suikerloze variant. "Chocolade zonder vet en suiker is geen chocolade meer", zegt ze. "Dan kan ik evengoed het hele idee laten varen en werken met materialen als brons of marmer."

Voor diegenen die de bustes in levenden lijve willen zien: de expositie loopt nog tot 26 mei in het New Museum of Contemporary Art in New York. Ander werk van Antoni is onder meer te zien in het MoMa (New York). (CM)

In New York ging de expositie NYC 1993, waarin enkel kunst uit dat jaar wordt tentoongesteld, van start. Het meest bizarre werk in de retrospectieve komt van de Amerikaanse kunstenares Janine Antoni. Het heet Lick and Lather en omvat veertien bustes, zeven gemaakt uit chocolade en zeven uit zeep. Massieve blokken zeep schuimde ze op tot er een buste ontstond. Voor de blokken chocolade gebruikte ze haar tong. Dat leest u goed, Antoni likte, likte en likte tot het bruine goedje op haar hoofd leek, want de veertien bustes zijn namelijk zelfportretten. Let trouwens eens op de precisie waarmee de hoofden gelikt zijn. De curator wou vitrines rond de werken laten plaatsen om ze te beschermen, maar daar ging de kunstenaars niet met akkoord. "De toeschouwer moet mijn werk kunnen ruiken", zegt Antoni. "De tijd tussen ruiken en bijten is soms erg kort. Mijn werk is al meerdere keren aangevallen, maar dat deert me niet. Ik vind het eerder grappig: mijn werk draait rond verlangen en dan zijn er mensen die niet kunnen weerstaan aan dat verlangen en er een stuk uit bijten." Chocolade vergaat Uiteraard weet ook Janine Antoni dat chocolade en zeep niet eeuwig houdbaar zijn. Op een dag zullen de werken volledig verdwenen zijn. Toch zocht de kunstenares de duurzaamste producten, zo zou de chocolade minstens honderd jaar intact moeten blijven. Dat komt doordat de chocolade meer was dan vet bevat. Hoe meer vet, hoe sneller chocolade namelijk bederft. Toch koos Antoni niet voor de compleet vet- en suikerloze variant. "Chocolade zonder vet en suiker is geen chocolade meer", zegt ze. "Dan kan ik evengoed het hele idee laten varen en werken met materialen als brons of marmer." Voor diegenen die de bustes in levenden lijve willen zien: de expositie loopt nog tot 26 mei in het New Museum of Contemporary Art in New York. Ander werk van Antoni is onder meer te zien in het MoMa (New York). (CM)