Kunstwerken Berlijnse Muur in gevaar

Een stuk van de vermaarde East Side Gallery zou plaats moeten maken voor een flatgebouw. De kunstenaarswereld schreeuwt moord en brand.

De wereldbekende East Side Gallery is het langste stuk van de Berlijnse Muur dat nog rechtstaat. Het telt 1316 meter en is daarmee ook de langste openluchtkunstgalerij ter wereld. Jaarlijks komen 800.000 bezoekers kijken naar de kunstwerken op de muur. De kus van Brezhnev en Honecker is het bekendste werk. Maar een stukje van de Muur zou nu moeten wijken voor een flatgebouw.

Er zit sinds enkele jaren een vijftig meter lange opening in de muur. De East Side Gallery loopt evenwijdig met de Spree-rivier en het stuk muur moet plaats ruimen voor een aanlegsteiger. Het zou ook het uitzicht op de 02 World arena ten goede komen.

Het gedeelte dat nu bedreigd is, bevat onder meer de kleurrijke Heads With Big Lips van de Fransman Thierry Noir. Er wordt nu gepland om de muur af te breken en het wat verder, parallel met een ander stuk van de East Side Gallery, herop te bouwen. Zo kunnen de bewoners van het geplande flatgebouw vanaf hun deur meteen naar de waterkant stappen.

Zone des doods
Thierry Noir is helemaal niet vinden voor het plan. “Al de muurschilderingen staan symbool voor de vrijheid van Berlijn en de wereld”, zegt hij. “In andere delen van de stad is de Muur helemaal verdwenen, daarom is de East Side Gallery uniek. We moeten dit stuk, dat vroeger trouwens een zone des doods was, bewaren. Als je begint met delen te verplaatsen, verniel je terzelfdertijd de authenticiteit van deze plaats.”

Ook Sacha Disselkamp deelt die mening. Ze baat een bekende nachtclub uit in Berlijn, en samen met andere uitbaters van nachtclubs protesteert ze tegen het plan. “Op deze plaats zijn mensen vermoord”, zegt ze. “Je poot toch ook geen benzinestation vlak voor een belangrijk museum, dus waarom moet hier dan een flatgebouw komen?”

Nieuwe brug
Districtsburgemeester Franz Schulz geeft uitleg bij het hele plan. “Het klopt inderdaad dat we een stuk van de East Side Gallery willen verplaatsen”, aldus Schulz. “De investeerder heeft ook zijn rechten en die moeten wij respecteren. Maar er is meer.”

“Er komt een nieuwe fiets- en voetgangersbrug, de zogenaamde Brommy Bridge. Tijdens Wereldoorlog II werd die platgebombardeerd en nu willen we ze opnieuw heropbouwen. Door het stukje muur te verplaatsen, kunnen we de brug aan de grote baan verbinden. Daarnaast creëren we op die manier een nooduitgang voor het aangrenzende Spree park.”

Er is trouwens nog een tweede factor die de East Side Gallery bedreigt: vandalisme. Steeds vaker wordt de muur overschilderd met illegale graffiti. Aangezien het stadsdistrict in geldnood verkeert, gaat er soms een hele tijd over alvorens ze verwijderd worden. (CM)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content