Kunstenaars gebruiken Charleroi als artistiek speelterrein

Een zwart pad door muren, daklozen die je vriendelijk begroeten en sculpturen op gevonden dragers: Hotel Charleroi fascineert.

Een tijdje geleden werden een aantal Oostenrijkse kunstenaars verliefd op de stad Charleroi. Ze zagen in de stad een soort spiegel van het verloren gaan van het modernistisch project. De grandeur van de stad is haar schoonheid inderdaad kwijt, de urbane verloedering is niet min. Een mens vraagt zich soms af hoe het zover is kunnen komen.
Een fikse wandeling door de stad illustreert al gauw waarom veel kunstenaars van dit soort “wasteland” houden. Overal kom je als het ware “kunst” tegen – zelfs ongewilde “sculpturen” die op een paradoxale manier de kunstgeschiedenis van pakweg de laatste 50 jaar visueel in zich dragen.

‘Hotel Charleroi’ zorgde in de maand juli voor een intense ontmoeting tussen Oostenrijkse en Belgische kunstenaars die elk op hun beurt op een artistieke manier penetreerden in de stad. Een handig en gratis boekje kan je op de kop tikken in het bekende kunstencentrum BPS 22. Daarin worden de projecten gedocumenteerd. Het zijn kunstwerken die blijven bestaan tot op het moment dat vandalisme of diefstal er een definitief einde aan maken. Dit is dan ook echt een stedelijk project dat niet aast op toerisme of op dat soort kunst dat fonkelend de ogen uitsteekt.

Hoogtepunten
Door gaten in muren te maken creëerde Adrien Tirtiaux een rechtstreeks “zwart” pad van de stad naar een terril van waar de bezoeker een prachtig panorama heeft over de stad. Het pad is gemaakt met het zwarte gruis van de terril.

Thomas Verstraeten hield een actie door een aantal daklozen en straatmuzikanten tegen betaling één uur op een brug te verzamelen. Ze mochten geen geld vragen aan de passanten, maar moesten de mensen die uit het station kwamen welkom heten in Charleroi. Een video houdt de herinnering aan deze bijzondere interventie levendig.

Sven ‘T Jolle stuurde een prentkaart met de graffiti-aankondiging “savoir-sur-vivre”; liet die uitvergroten en tegen een muur bevestigen in de buurt van de plaatselijke Lidl. Ter plaatse gevonden zakken van Lidl en Aldi werden met beton gevuld en sieren de muur van de billboard…

De Duitse meester-beeldhouwer Manfred Pernice voelde zich in Charleroi als een vis in het water. Eigenlijk kon de hele stad wel een installatie zijn van deze straffe kunstenaar die in oktober een solotentoonstelling krijgt in het Gentse S.M.A.K.. Zonder dat iemand het wist, monteerde hij twee formidabele kleinsculpturen op ‘gevonden’ dragers in de stad. Fascinerende ingrepen als ‘Bloemen van een vriend voor Charleroi’ en een soort bootje op een rood geschilderde stalen balk in de nabijheid van een uitgestrekte, lege parking zullen een blijvende indruk nalaten.

Luk Lambrecht

Hotel Charleroi, op diverse locaties in Charleroi.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content