Van vrijdag 2 april tot zondag 4 april gaat in Gent Boxart door, een driedaags programma vol boksen en bokscultuur. Plaats van afspraak is intercultureel centrum De Centrale. De bedoeling is om de vaak kansarme en allochtone boksers in aanraking te brengen met films, exposities en muziek. Maar ook u is -- we volgen Siegfried Bracke in het afschaffen van de 'u bent'-constructie -- van harte uitgenodigd.

Boxart opent met enige spectaculaire, door muziek en woord begeleide kampen. Freddy De Kerpel en Ismaïl Abdoul nemen het tegen elkaar op, net als boksheldinnen Danielle Somers en Amira Ben Ali. Didi de Paris (een schrijver-dichter die het ook goed kan zeggen) zorgt samen met Geert Waegeman (een man die meer instrumenten kan bespelen dan u er kent) en muziekgroep Tabernack voor de presentatie en opluistering.

Op zaterdag 3 april brengt Jo Lemaire haar Edith Piaf-programma. De link met boksen is Piaf's grote liefde Marcel Cerdan, een topbokser die net als Jezus stierf op 33-jarige leeftijd. Schrijnend detail: Cerdan kwam om in een vliegtuigcrash. Hij was op weg naar zijn Edith.

Zondag 4 april komen de jongens en meisjes van Rhythm Naturals. Hun fusionstijl -- een combinatie van break- en streetdance -- zou dankzij een combinatie van ritme en acrobatie een hoge spektakelwaarde hebben. We hebben het ook maar hier gelezen. Anderhalf uur eerder kan u een bokstraining met jonge beloftes bijwonen.

Boxart heeft ook enkele films geprogrammeerd. Wat dacht u bijvoorbeeld van Camping Cosmos op zondagnamiddag? De Vlaamse Gemeenschap besloot indertijd de toegezegde subsidies voor die film in te trekken omdat ze twijfelde aan de kwaliteit ervan. Maar een film waarin Arno en Jan Decleir elkaar kussen kan niet slecht zijn. Als u echter vechtende mannen verkiest boven kussende mannen, kan u die avond de boksdocu When We Were Kings bekijken -- of, op zaterdag, Scorsese's meesterwerk Raging Bull.

En ten slotte geven we nog mee dat u in het leescafé terecht kan voor boksfoto's, en in de kelderzaal voor boksvideo's. Hier de trailer van Camping Cosmos:

Sam De Ryck

Van vrijdag 2 april tot zondag 4 april gaat in Gent Boxart door, een driedaags programma vol boksen en bokscultuur. Plaats van afspraak is intercultureel centrum De Centrale. De bedoeling is om de vaak kansarme en allochtone boksers in aanraking te brengen met films, exposities en muziek. Maar ook u is -- we volgen Siegfried Bracke in het afschaffen van de 'u bent'-constructie -- van harte uitgenodigd. Boxart opent met enige spectaculaire, door muziek en woord begeleide kampen. Freddy De Kerpel en Ismaïl Abdoul nemen het tegen elkaar op, net als boksheldinnen Danielle Somers en Amira Ben Ali. Didi de Paris (een schrijver-dichter die het ook goed kan zeggen) zorgt samen met Geert Waegeman (een man die meer instrumenten kan bespelen dan u er kent) en muziekgroep Tabernack voor de presentatie en opluistering. Op zaterdag 3 april brengt Jo Lemaire haar Edith Piaf-programma. De link met boksen is Piaf's grote liefde Marcel Cerdan, een topbokser die net als Jezus stierf op 33-jarige leeftijd. Schrijnend detail: Cerdan kwam om in een vliegtuigcrash. Hij was op weg naar zijn Edith. Zondag 4 april komen de jongens en meisjes van Rhythm Naturals. Hun fusionstijl -- een combinatie van break- en streetdance -- zou dankzij een combinatie van ritme en acrobatie een hoge spektakelwaarde hebben. We hebben het ook maar hier gelezen. Anderhalf uur eerder kan u een bokstraining met jonge beloftes bijwonen. Boxart heeft ook enkele films geprogrammeerd. Wat dacht u bijvoorbeeld van Camping Cosmos op zondagnamiddag? De Vlaamse Gemeenschap besloot indertijd de toegezegde subsidies voor die film in te trekken omdat ze twijfelde aan de kwaliteit ervan. Maar een film waarin Arno en Jan Decleir elkaar kussen kan niet slecht zijn. Als u echter vechtende mannen verkiest boven kussende mannen, kan u die avond de boksdocu When We Were Kings bekijken -- of, op zaterdag, Scorsese's meesterwerk Raging Bull. En ten slotte geven we nog mee dat u in het leescafé terecht kan voor boksfoto's, en in de kelderzaal voor boksvideo's. Hier de trailer van Camping Cosmos:Sam De Ryck