In beeld: 30 jaar MTV

In beeld: 30 jaar MTV
MTV gaat on air en 'Video Killed the Radio Star' van The Buggles bijt de spits af. Het eerste uur passeren videoclips van Pat Benatar, Rod Stewart, The Who, Cliff Richard, The Pretenders, Todd Rundgren, Styx, Split Enz en .38 Special de revue. Foto: het allereerste officiële logo van MTV.

1 augustus 1981

MTV gaat on air en 'Video Killed the Radio Star' van The Buggles bijt de spits af. Het eerste uur passeren videoclips van Pat Benatar, Rod Stewart, The Who, Cliff Richard, The Pretenders, Todd Rundgren, Styx, Split Enz en .38 Special de revue. Foto: het allereerste officiële logo van MTV.

December 1983

De 14 minuten durende videoclip 'Thriller' van Michael Jackson wordt op MTV vertoond. Michael Jackson combineerde als eerste op opmerkelijke wijze film en muziek met elkaar.

September 1994

De allereerste MTV Video Music Awards gaan van start met optredens van Huey Lewis and the News, Rod Stewart, Madonna, Tina Turner en ZZ Top. Madonna trok met 'Like a Virgin' tijdens die show in trouwjurk de meeste aandacht.

13 juli 1985

MTV zendt 'Live AID' uit in de Verenigde Staten om geld in te zamelen en aandacht te vestigen op de hongersnood in Ethiopië.

21 maart 1986

'Spring Break' wordt voor het eerst live uitgezonden vanuit Daytona Beach in Florida.

1 augustus 1987

MTV krijgt er een Europees broertje bij: MTV Europe. Van 1987 tot 1990 was onze eigenste Marcel Vanthilt vj bij MTV in Londen.

3 maart 1989

De wereldpremière van de controversiële videoclip 'Like A Prayer' van Madonna vindt op MTV plaats.

26 november 1989

De allereerste sessies van MTV Unplugged worden uitgezonden. Onder meer Bob Dylan, Eric Clapton, Pearl Jam, Nirvana, LL Cool J, Tony Bennet en Alanis Morissette brachten op MTV een akoestisch optreden.

21 mei 1992

MTV start met reality-tv. 'The Real World' volgde drie maanden lang de levens van zeven jongvolwassenen die samen een loft deelden in New York.

10 juni 1992

De allereerste MTV Movie Awards worden uitgezonden. Hoogtepunt van de avond: de reactie van Keanu Reeves op het winnen van de 'Most Desirable Male Award'.

8 maart 1993

Beavis en Butt-Head zien het levenslicht.

5 april 1994

De dood van Kurt Cobain slaat bij MTV in als een bom. De hele dag bericht MTV News over zijn dood en laten ze reacties van de fans aan bod.

14 september 1998

TRL wordt voor de eerste maal uitgezonden. TRL was een van de eerste interactieve televisieshows, doordat het internet en televisie combineerde om de topmuziekvideo's van die dag te bepalen.

1 oktober 2000

De heren van 'Jackass' zetten de boel op stelten op MTV. Verschenen in de cinema: Jackass, Jackass 2 en Jackass 3D.

5 oktober 2000

In MTV Cribs laten beroemdheden, muzikanten, acteurs en atleten hun woning zien.

10 januari 2001

Voor het eerst in zijn geschiedenis stopt MTV met zijn programma's en zendt het meer dan 17 uur lang, zonder reclame, continu een lijst uit van slachtoffers van haatmisdrijven in het kader van de 'Fight For Your Rights: Take A Stand Against Discrimination'-campagne uit.

5 maart 2002

Het dagelijkse leven van dé Rock-N-Roll familie 'The Osbournes' wordt uitgezonden. Ook de Pfaffs - hoera! - startten dat jaar met hun realitysoap.

17 maart 2003

Acteur Ashton Kutcher steekt de draak met artiesten en beroemdheden in het verborgen camera programma 'Punk'd'. You got Punk'd!

4 maart 2004

Xzibit pimpt uw autowrak in 'Pimp My Ride'.

2008

Het officiële MTV-logo wordt geleidelijk aan aangepast en het onderschrift 'Music Television' wordt geschrapt. De focus op realityprogramma's wordt overduidelijk.

3 december 2009

Jersey Shore - de Amerikaanse voorloper van Oh Oh Cherso - wordt voor het eerst uitgezonden en blijkt de best bekeken MTV-serie aller tijden.

1 augustus 2011

1 augustus 2011: MTV blaast 30 kaarsjes uit. Happy Birthday!