Hoe zou het nog zijn met … Kathy Lindekens?

Kathy Lindekens is een veelzijdige dame. Ze presenteerde talrijke programma’s op de radio en de televisie, was politica voor SP.A en richtte de benefietactie Kom op tegen Kanker op. Maar wat doet ze nu?

Wie? Kathy Lindekens, VRT-journaliste, ex-politica voor SP.A en oprichtster van de benefietactie Kom op tegen Kanker

Toen? Op Radio 1 was Kathy Lindekens vijftien jaar lang het boegbeeld van het interactieve kinderprogramma ‘Van kattekwaad tot erger’.

Nu? Kathy Lindekens werkt als jongerenadviseur achter de schermen bij de VRT. Daarnaast houdt ze zich ook bezig met Bednet, een project dat langdurig zieke kinderen in contact brengt met hun leraar en klasgenoten.

Quote: ‘Ik mis het presenteren niet’

Kathy Lindekens werd geboren in 1955. Lindekens werkte voor de VRT als presentatrice, was actief als politica bij SP.A en keerde daarna terug naar de openbare omroep. De jeugd is de rode draad in haar leven. ‘Ik ben al heel mijn carrière bezig met jongeren en kinderen. Dat is mijn passie’, zegt Lindekens.

Revolutionair kinderprogramma

In 1980 begon Lindekens op radio 1 als presentatrice van het interactieve kinderprogramma ‘Van Kattekwaad tot erger’. ‘Kattekwaad was toen een revolutionair programma. Kinderen mochten zelf mee beslissen wat er in het programma kwam’, vertelt Lindekens.

In het radioprogramma kwamen alle mogelijke onderwerpen ter sprake. ‘Het was een gek en grappig programma. Als kinderen betere ideeën hadden dan ons, dan gingen we daar in mee. Soms was het programma ook heel diepgaand. Zo ging het ooit een uur lang over de dood maar ook thema’s zoals echtscheiding en zakgeld werden besproken’, herinnert Lindekens zich.

‘Van Kattekwaad tot erger’ liep vijftien jaar lang en stopte eind 1994. ‘Ook al is de laatste aflevering bijna twintig jaar geleden, mensen spreken me nog altijd aan over het programma’, vertelt Lindekens.

Carrièreswitch

Lindekens presenteerde in de jaren 1980 en 1990 op de radio ook het sportprogramma ‘Sportmarathon’ en leidde op televisie chansonprogramma’s in goede banen. In 1989 richtte ze de succesvolle benefietactie Kom op tegen Kanker op, dat ondertussen al 24 jaar lang loopt. Ze was ook zes jaar lang voorzitster van de vzw Kom op tegen Kanker tot 1995.

In 1995 maakte Lindekens een carrièreswitch. Ze zette de stap naar de politiek. Lindekens was actief bij de SP.A als Vlaams parlementslid en senator. Als politica hield Lindekens zich ook veel bezig met jongeren. Ze zorgde onder andere mee voor de invoering van 30 kilometer per uur in de schoolomgeving. Bovendien was ze twee jaar lang schepen voor onderwijs en jeugd in Antwerpen.

In 2003 stapte Lindekens uit de politiek. Ze mist de politieke wereld niet. ‘Ik volg de politiek nog met veel interesse maar ik ben er niet meer zo intensief mee bezig. Ik geloof dat ik vanuit mijn huidige job in de media ook de samenleving kan verbeteren’, vertelt Lindekens.

Nieuw groot jongerenproject

Lindekens keerde terug naar de VRT. Ze werd opnieuw presentatrice van sportprogramma’s op de radio en presenteerde op Radio 2 ook het samenlevingsproject ‘Allemaal Sam’. Sinds 2008 werkt Lindekens achter de schermen bij de VRT als jongerenadviseur.

‘Ik geef advies over alles wat met jongeren te maken heeft. Als ik talentvolle jongeren ontdek, probeer ik ze bij de VRT in te schakelen bij een televisie- of radioproject. Ik geef ook workshops over radio en televisie aan jongeren’, vertelt Lindekens.

Haar functie bij de openbare omroep houdt meer in dan enkel het geven van advies. ‘Ik begeleid bij de VRT. ook speciale jongerenprojecten zoals ‘De Overname’ en ‘De 327’ Bij ‘De Overname’ gaven we bijvoorbeeld de volledige vrijheid aan jongeren om programma’s uit te werken’, vertelt Lindekens.
Lindekens zit ook in het team achter ‘Op 12’, de nieuwe jongerenzender van de VRT. Voor de jongerenzender is er een nieuw project op til. ‘We werken momenteel aan een nieuw groot project waarin jongeren gaan schitteren. Het wordt iets heel leuks maar ik mag er voorlopig niet meer over vertellen.’, legt Lindekens uit.

Zieke kinderen helpen

Naast haar werk bij de VRT, is Lindekens ook nog druk bezig met het project Bednet, dat ze in 2003 oprichtte. Bednet brengt langdurig zieke kinderen uit het lager en secundair onderwijs in contact met hun leraar en klasgenoten. Door het project kunnen zieke leerlingen lessen volgen en meedoen aan examens.

‘Bednet begon als proefproject met zes kinderen. Ondertussen helpen we in Vlaanderen al 205 zieke kinderen. Ik stuur als voorzitster van de vzw Bednet nog steeds het project. Een team van veertien deeltijdse medewerkers zorgt ervoor dat leerlingen vanop afstand virtueel onderwijs volgen’, legt Lindekens uit.
‘Via speciale software kan het kind thuis of in het ziekenhuis alles volgen wat er in de klas gebeurt. De zieke leerling kan met iedereen communiceren en zelfs zijn vinger opsteken en zo vanop afstand antwoorden op een vraag van de leerkracht’, vertelt Lindekens.

Wat brengt de toekomst voor Lindekens? ‘Ik ben nu heel gelukkig met wat ik doe en denk niet veel na over de toekomst’, benadrukt Lindekens. Ze denkt niet aan een terugkeer in de spotlights als presentatrice. ‘Ik mis het presenteren niet. Ik vind het heel leuk om jongeren op te leiden en wegwijs te maken in de mediawereld’, benadrukt de journaliste. (WK)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content