Halve eeuw affiches Broederlijk Delen tentoon

© Broederlijk Delen

Een overzichtstentoonstelling van de campagnes illustreert treffend hoe de Noord-Zuidsolidariteit intussen is geëvolueerd.

Al een halve eeuw ijvert Broederlijk Delen voor een rechtvaardiger wereld. Een overzichtstentoonstelling van de campagnes illustreert treffend hoe de Noord-Zuidsolidariteit intussen is geëvolueerd.

In 1961 richtten de Belgische bisschoppen Broederlijk Delen op om de noodhulp voor de hongersnood in de Kasaï in Congo te organiseren. Om in de verf te zetten hoe de beweging en haar kijk op ontwikkelingssamenwerking intussen is geëvolueerd, loopt er tot 26 maart een tentoonstelling over de jaarlijkse campagnes in het Kadoc, het Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving van de K.U.Leuven.

“Die affiches zijn sterke beelden die voor zich spreken”, zegt Karel Ceule van Broederlijk Delen. “Je kunt er veel in lezen over de tijdgeest en de evolutie die de Noord-Zuidsolidariteit heeft doorgemaakt. Zo zie je bijvoorbeeld dat wij een steeds groter publiek zijn gaan bespelen.

Aanvankelijk mikten we op de plicht om te geven tijdens de vasten. De campagne loopt nog altijd tijdens de vasten, maar nu is het belangrijker om de nadruk te leggen op thema’s die iederéén tot solidariteit met het Zuiden kunnen aanzetten – gelovig of niet. Daarom gaat het de voorbije jaren over mensenrechten, vrouwenrechten en duurzame ontwikkeling.”

Positivisme

Ook opvallend is hoe de acties eerst meer mondiaal werden, en dan weer concreter en meer lokaal. “Alles begon in 1961 vanuit een bekommernis om Congo, maar vrij snel werden we solidair met projecten op alle continenten”, zegt Ceule.

“Nu beperken we dat weer meer. Omdat we structureel de eigen plannen van de lokale bevolking willen ondersteunen, eerder dan zelf projecten te bedenken. Dat zie je steeds duidelijker in de affiches sinds De Andes wil groeien uit 2004. Wat wel constant is gebleven in onze beelden is het positivisme. Er is nooit echt gekozen voor beelden van ellende. De fierheid van de mensen in het Zuiden stond altijd centraal.”

Thomas Verbeke

De affiches van Broederlijk Delen, nog tot 26 maart in Kadoc, Vlamingenstraat 39, Leuven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content