De Goya Awards zijn de Spaanse tegenhangers van de Oscars en de BAFTA's. Elk jaar opnieuw bekronen ze de beste Spaanse films van het afgelopen jaar.

Blancanieves, de door Pablo Berger gemaakte stomme zwart-wit hervertelling van het klassieke verhaal van Sneeuwwitje, maakte met 10 prijzen zijn favorietenrol waar. De prent werd gekroond tot beste film van het jaar en actrice Maribel Verdu, boze stiefmoeder in de film, werd uitgeroepen tot beste actrice. Hiermee versloeg ze Naomi Watts en Spanish Sweetheart Penelopé Cruz.

The Impossible, de rampenfilm over een gezin dat uit elkaar wordt gerukt tijdens de tsunami van 2004, mocht vijf keer in de handen klappen. Juan Antonio Bayona werd beste regisseur van de avond. In zijn speech benadrukte hij het belang van grote internationale films van Spaanse makelij. "Het is goed om grote films te maken", klonk het. "Dat betekent niet dat je arrogant bent."

Voorts won The Impossible vooral in de special effects-categorieën. Jose Sacristan won voor El muerto y ser feliz de prijs voor beste acteur. Intouchables werd uitgeroepen tot beste Europese film van 2013.

Rode draad doorheen de ceremonie was de economische crisis, die in Spanje lelijk huishoudt. De meerderheid van de Spaanse beroemdheden nam tijdens hun dankspeech ruim de tijd om hun gal te spuien op de overheid en op de politiek-economische toestand op het schiereiland. Ook tijdens de openingsmonoloog van Eva Hache werd er geen blad voor de mond gehouden. (TR)

De Goya Awards zijn de Spaanse tegenhangers van de Oscars en de BAFTA's. Elk jaar opnieuw bekronen ze de beste Spaanse films van het afgelopen jaar. Blancanieves, de door Pablo Berger gemaakte stomme zwart-wit hervertelling van het klassieke verhaal van Sneeuwwitje, maakte met 10 prijzen zijn favorietenrol waar. De prent werd gekroond tot beste film van het jaar en actrice Maribel Verdu, boze stiefmoeder in de film, werd uitgeroepen tot beste actrice. Hiermee versloeg ze Naomi Watts en Spanish Sweetheart Penelopé Cruz. The Impossible, de rampenfilm over een gezin dat uit elkaar wordt gerukt tijdens de tsunami van 2004, mocht vijf keer in de handen klappen. Juan Antonio Bayona werd beste regisseur van de avond. In zijn speech benadrukte hij het belang van grote internationale films van Spaanse makelij. "Het is goed om grote films te maken", klonk het. "Dat betekent niet dat je arrogant bent." Voorts won The Impossible vooral in de special effects-categorieën. Jose Sacristan won voor El muerto y ser feliz de prijs voor beste acteur. Intouchables werd uitgeroepen tot beste Europese film van 2013. Rode draad doorheen de ceremonie was de economische crisis, die in Spanje lelijk huishoudt. De meerderheid van de Spaanse beroemdheden nam tijdens hun dankspeech ruim de tijd om hun gal te spuien op de overheid en op de politiek-economische toestand op het schiereiland. Ook tijdens de openingsmonoloog van Eva Hache werd er geen blad voor de mond gehouden. (TR)