A Streetcar Named Desire (1951)

Waar: Cinema Zuid, 20.00u

122 minuten - Regisseur: Elia Kazan

Legendarisch is deze keer een adjectief dat geheel op zijn plaats is. Als je vandaag een streepje bloot te zien krijgt op het witte doek, dan is dit te danken aan het lef van regisseur Elia Kazan. Maar niet alleen Kazan verlegde de grenzen van het medium. Brando vond eigenhandig method acting uit en dwong Hollywood zo in een meer rauwe en mature richting.

In deze onthutsende filmparel kruipt hij in de vuile huid van Stanley Kowalski, een stuk venijn dat erop uit is om zijn schoonzus te bederven. Het oorspronkelijke toneelstuk van Tennessee Williams werd na een carrière op Broadway (met nagenoeg dezelfde acteurs) een stuk filmgeschiedenis, dat vandaag nog even choquerend en verbluffend is als meer dan een halve eeuw geleden. (TVL)

Legendarisch is deze keer een adjectief dat geheel op zijn plaats is. Als je vandaag een streepje bloot te zien krijgt op het witte doek, dan is dit te danken aan het lef van regisseur Elia Kazan. Maar niet alleen Kazan verlegde de grenzen van het medium. Brando vond eigenhandig method acting uit en dwong Hollywood zo in een meer rauwe en mature richting. In deze onthutsende filmparel kruipt hij in de vuile huid van Stanley Kowalski, een stuk venijn dat erop uit is om zijn schoonzus te bederven. Het oorspronkelijke toneelstuk van Tennessee Williams werd na een carrière op Broadway (met nagenoeg dezelfde acteurs) een stuk filmgeschiedenis, dat vandaag nog even choquerend en verbluffend is als meer dan een halve eeuw geleden. (TVL)