Elk van de drie jury's heeft haar al dan niet moeilijke keuze gemaakt. Uit de vele sterke deelnemers werd er uit de drie competitie-categorieën een winnaar gekozen.

'The Ambassador' won de Weten & Geweten Prijs voor Beste Documentaire. In deze docu doet de Deen Mads Brügger zich voor als ambassadeur om de Centraal Afrikaanse Republiek binnen te komen. Met deze gewaagde techniek toont hij de omvang van de bloeddiamandsmokkel en de corruptie die dat met zich meebrengt.

'Il Castillo' ging aan de haal met de Canvas Jury Prijs voor Beste Internationale Documentaire. De Italianen Massimo D'Anolfi en Martina Parenti filmen het reilen en zeilen op de internationale luchthaven van Milaan, Malpensa. Een aanklacht tegen de bureaucratie waarin de luchthaven dienst doet als metafoor voor de samenleving.

De SCAM Prijs voor Beste Belgische Documentaire was voor 'Empire of Dust'. Landgenoot Bram Van Paesschen brengt met 'Empire of Dust' een grappig relaas over de Chinese invasie in het mineraalrijke Afrika. Van Paesschen is geen onbekende op Docville, hij kreeg in 2005 en 2008 al een speciale vermelding van de jury voor respectievelijk 'World of Blue', 'Land of O' en 'Pale peko bantu mambo ayikosake'.

Trailer 'The Ambassador'

Trailer 'Il Castillo'


(JG)

Elk van de drie jury's heeft haar al dan niet moeilijke keuze gemaakt. Uit de vele sterke deelnemers werd er uit de drie competitie-categorieën een winnaar gekozen. 'The Ambassador' won de Weten & Geweten Prijs voor Beste Documentaire. In deze docu doet de Deen Mads Brügger zich voor als ambassadeur om de Centraal Afrikaanse Republiek binnen te komen. Met deze gewaagde techniek toont hij de omvang van de bloeddiamandsmokkel en de corruptie die dat met zich meebrengt. 'Il Castillo' ging aan de haal met de Canvas Jury Prijs voor Beste Internationale Documentaire. De Italianen Massimo D'Anolfi en Martina Parenti filmen het reilen en zeilen op de internationale luchthaven van Milaan, Malpensa. Een aanklacht tegen de bureaucratie waarin de luchthaven dienst doet als metafoor voor de samenleving. De SCAM Prijs voor Beste Belgische Documentaire was voor 'Empire of Dust'. Landgenoot Bram Van Paesschen brengt met 'Empire of Dust' een grappig relaas over de Chinese invasie in het mineraalrijke Afrika. Van Paesschen is geen onbekende op Docville, hij kreeg in 2005 en 2008 al een speciale vermelding van de jury voor respectievelijk 'World of Blue', 'Land of O' en 'Pale peko bantu mambo ayikosake'. Trailer 'The Ambassador' Trailer 'Il Castillo'(JG)