De Duitse cineast Wim Wenders wordt op het 65ste filmfestival van Berlijn, dat plaatsvindt van 5 tot 15 februari 2015, onderscheiden met een Gouden Beer voor zijn carrière. Als eerbetoon programmeert de Berlinale tien Wenders-films.

De 69-jarige Wenders krijgt de onderscheiding vanwege zijn genre-overstijgend en veelzijdig werk als cineast, fotograaf en auteur, aldus Kosslick. "Zijn werk blijft ook vandaag nog andere filmmakers inspireren".

Vernieuwer

Wenders draaide ondertussen al een zestigtal films en is één van de invloedrijkste Duitse cineasten van zijn generatie. Hij beïnvloedde zowel de arthouse als de meer commerciële cineasten.

Enkele van zijn bekendste werken zijn de roadmovie "Alice in den Städten" uit 1974, die zijn internationale doorbraak betekende, "Der Stand der Dinge" (1982) en "Paris, Texas", waarmee hij in 1984 op het filmfestival van Cannes de Gouden Palm won.

Voorts waren er "Der Himmel über Berlin" (1987), waarvan in 1998 een remake ("City of Angels") gemaakt werd met Nicolas Cage en Meg Ryan, en "The Million Dollar Hotel" (2000).

3D-docu

Ook als documentairemaker was Wenders een vernieuwer, onder meer met het voor een Oscar genomineerde "Buena Vista Social Club" (1999), de eerste volledig digitale documentaire, en "Pina", een 3D-documentaire over choreografe Pina Bausch die eveneens voor een Oscar genomineerd was in de categorie Beste documentaire. (Belga/DB)

De Duitse cineast Wim Wenders wordt op het 65ste filmfestival van Berlijn, dat plaatsvindt van 5 tot 15 februari 2015, onderscheiden met een Gouden Beer voor zijn carrière. Als eerbetoon programmeert de Berlinale tien Wenders-films. De 69-jarige Wenders krijgt de onderscheiding vanwege zijn genre-overstijgend en veelzijdig werk als cineast, fotograaf en auteur, aldus Kosslick. "Zijn werk blijft ook vandaag nog andere filmmakers inspireren". Vernieuwer Wenders draaide ondertussen al een zestigtal films en is één van de invloedrijkste Duitse cineasten van zijn generatie. Hij beïnvloedde zowel de arthouse als de meer commerciële cineasten. Enkele van zijn bekendste werken zijn de roadmovie "Alice in den Städten" uit 1974, die zijn internationale doorbraak betekende, "Der Stand der Dinge" (1982) en "Paris, Texas", waarmee hij in 1984 op het filmfestival van Cannes de Gouden Palm won. Voorts waren er "Der Himmel über Berlin" (1987), waarvan in 1998 een remake ("City of Angels") gemaakt werd met Nicolas Cage en Meg Ryan, en "The Million Dollar Hotel" (2000). 3D-docuOok als documentairemaker was Wenders een vernieuwer, onder meer met het voor een Oscar genomineerde "Buena Vista Social Club" (1999), de eerste volledig digitale documentaire, en "Pina", een 3D-documentaire over choreografe Pina Bausch die eveneens voor een Oscar genomineerd was in de categorie Beste documentaire. (Belga/DB)