A Felicity Jones Story

In Inferno houdt Felicity Jones het handje van Tom Hanks vast. In The Theory of Everything dat van Eddie Redmayne. En in de Star Wars-spin-off Rogue One toont ze Darth Vader haar middenvinger. Al blijft ze tot nu toe vooral een grote onbekende.

Volgens de reeds een tijdje in hyperdrive draaiende promomachine van Rogue One: A Star Wars Story is regisseur Gareth Edwards’ toevoeging aan het Star Wars-universum een verhaal over gewone mensen die het opnemen tegen al wat niet deugt onder de sterren. Dat treft, want om het rebelse hoofdpersonage Jyn Erso te spelen kozen de makers voor de Britse actrice Felicity Jones. En gewonere mensen dan Felicity Jones zijn bijna niet te vinden.

Regular Jones

De 33 jaar geleden in Birmingham geboren Felicity Rose Hadley Jones slaagt er al 22 jaar in om uitstekend acteerwerk te combineren met een haast algehele onzichtbaarheid. De door haar vrienden en kennissen doorgaans als verlegen omschreven actrice neemt haar werk heel serieus, creëert voor elk personage dat ze speelt een plakboek en zat sinds haar elfde nauwelijks zonder werk. Regisseurs en collega’s loven haar intelligentie, gedrevenheid, bescheidenheid en gezonde gevoel voor zelfspot. Felicity Jones kent haar vak en noemde het in een interview met Vogue ooit zelfs ‘een roeping’. En toch blijft ze voor het grote publiek dat meisje van wie je de naam nooit kunt onthouden.

Jones begon haar carrière als prille tiener bij de Britse televisie, waar ze kinderreeksen als The Worst Witch en Weirdsister College al snel ruilde voor meer klassiek werk zoals het historische drama Servants of de tv-filmadaptatie van Jane Austens Northanger Abbey. Bij de generatiegenoten van haar ouders maakte ze zich onsterfelijk populair met haar jarenlange rol in de BBC-radiosoap The Archers. Al sinds ze in 2008 de overstap maakte naar film, met onder andere rollen in Brideshead Revisited (2008) en Chéri (2009) toeteren vakbladen dat Felicity Jones nu toch wel echt op de rand van de doorbraak staat.

In 2011 leek het eindelijk zover te zijn met de indiehit Like Crazy, waarin ze Jennifer Lawrence van het scherm speelt en waar ze een rits ‘Beste Nieuwkomer’-awards voor in ontvangst nam, maar wie zo voor de vuist weg drie films kan noemen waar Jones sindsdien in speelde, is een betere quizzer dan wij. De rol die haar in die periode het meest op het lijf geschreven leek, was dan ook niet toevallig die van het titelpersonage in Ralph Fiennes’ The Invisible Woman (2013). Op de een of andere manier is zelfs Jones’ Oscarnominatie voor haar rol als de vrouw van Stephen Hawking in The Theory of Everything (2014) aan iedereen compleet voorbijgegaan.

Jyn Erso

Er schuilt allicht geen gehaaid masterplan van haar agent achter, maar eigenlijk moet Felicity Jones dankbaar zijn dat ze tot op haar 32e ondanks haar vele successen relatief onbekend is gebleven. Niet alleen kon ze op die manier toch enkele jaren vrijwel paparazziloos door het leven huppelen, het is waarschijnlijk ook net door dat gebrek aan star power dat ze nu als Jyn Erso in Star Wars mag opdraven.

Al sinds Episode I: A New Hope maakt George Lucas er een gewoonte van om ‘nieuwe gezichten’ te casten in zijn ruimte-opera. Mark Hamill had nog nooit op een echte filmset gestaan voor hij Luke Skywalker werd en Carrie Fisher had nog maar één bijrol op haar cv staan voor ze als prinses Leia haar lange bruine lokken in twee rozijnenkoeken mocht draaien. De enige die in 1977 al een beetje ervaring had, was Harrison Ford, al vond Lucas die eigenlijk al te bekend om Han Solo te spelen. En dat was toch nog enkele jaren voordat de acteur Indiana Jones werd. In de drie prequels doken plots sterren als Liam Neeson, Ewan McGregor en Samuel L. Jackson op, maar de hoofdrollen waren wel weggelegd voor de toen nog maar net volwassen geworden Natalie Portman en Hayden Christensen.

Sinds de doorstart met The Force Awakens (2015) moet je als acteur aan drie voorwaarden voldoen om te mogen verhuizen naar een galaxy far, far away: jong zijn, Brits zijn en onbekend genoeg zijn. Daisy Ridley en John Boyega, de sterren van de vervolgtrilogie, werden in Londen geboren, op amper zes kilometer van elkaar. Allebei in 1992. Felicity Jones kwam van iets verderop en schopte het in haar carrière ook al iets verder, maar haar reeds acht jaar lang aangekondigde doorbraak lijkt er toch nu pas met Rogue One te komen. Of zoals ze het zelf aan de Amerikaanse pers vertelde: ‘Ik had nooit gedacht dat ik voor mijn werk Stormtroopers in elkaar zou slaan.’ Dat ze al enkele jaren kon tonen dat ze ook meer kan dan imperial ass schoppen, zal haar misschien helpen om het lot van vele van haar voorgangers te vermijden. Zowel Hamill als Fisher als Christensen kende niet bepaald intergalactisch succes buiten het Star Wars-universum.

ROGUE ONE: A STAR WARS STORY

Vanaf 14/12 in de bioscoop.

door Sam De Wilde

‘Ik had nooit gedacht dat ik voor mijn werk Stormtroopers in elkaar zou slaan.’ Felicity Jones

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content