Voetbalclub Standard in vijf filmgerelateerde tifo's

Voetbalclub Standard in vijf filmgerelateerde tifo's
© Belga

(JB)

tifo's © -

'Star Wars' - Dat de Luikse tribuneklanten hun sciencefictionklassiekers kennen bleek uit het spandoek waarop grammaticaschlemiel Yoda stond getekend. De kakigroene jedikabouter fleurde de tribune in april 2009 voor de thuismatch tegen KV Mechelen op en bracht geluk. De Luikenaars profiteerden ten volle van the force en wonnen met 4-1.

tifo's © -

'V for Vendetta' - Remember, remember, the 5th of November. Voor de Champions League-wedstrijd tegen het Londense Arsenal toonden de rouches zich grote fans van de dystopische sciencefictionprent V for Vendetta, die zich in de Britse hoofdstad afspeelt. Achter het doel hing een brede tifo met daarop de filmtitel en het hoofdpersonage V.

tifo's © -

'Scarface' - In december 2013 deelde de clubleiding vlak voor de kraker tegen Anderlecht kerstmutsen uit aan de supporters, in de hoop een gemoedelijke sfeer te creëren rond de clash met de aartsrivaal uit Brussel. De Luikse die hards staken daar nog voor het eerste fluitsignaal klonk een stokje voor, door een agressief spandoek van de tribunes te rollen waarop Tony Montana met een mitraillette en paars bloed staat afgebeeld. De spandoekparodie op de brute actiefilm met Al Pacino kreeg toen al forse kritiek te verduren.

tifo's © Belga

'Friday the 13th' - Dat hield de Luikse aanhang niet tegen om afgelopen weekend nog een stapje verder gegaan. Vlak voor dezelfde wedstrijd ontrolde zich in het stadion een spandoek waarover de hele wereld schande zou spreken. De tifo toonde Jason Voorhees, het hoofdpersonage uit de horrorprent Friday the 13th, die het afgehakte hoofd van Steven Defour vasthoudt. Als ex-kapitein van Standard tekende Defour afgelopen zomer een contract bij Anderlecht, wat in Luik niet bepaald enthousiast werd onthaald.

tifo's © Belga

'It' - Al lieten de supporters zich afgelopen zondag ook van hun meest originele kant zien. Zo toonden ze de horrorclown It, die in de gelijknamige film een groepje kinderen najaagt. Daarnaast rolden ze een kleiner spandoek met het embleem van tegenstander Anderlecht uit, dat via een touw in de mond van de clown getrokken werd. Eat that.