De European Film Awards worden sinds 1988 elk jaar uitgereikt door de European Film Academy en zijn de belangrijkste filmprijzen in Europa. De officiële nominaties worden op zaterdag 10 november bekendgemaakt. De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 15 december in het Spaanse Sevilla.

Girl ging in wereldpremière in Cannes en kaapte er de Camera dOr voor de beste debuutfilm weg. Het speelfilmdebuut van Lukas Dhont viel ook in de prijzen op de festivals van Palic en Odessa. Het debuut van Dhont vertelt het verhaal van Lara, een 15-jarig transgendermeisje dat een carrière als ballerina nastreeft. Op 9 oktober zal Girl het Film Fest Gent officieel openen, waarna distributeur Lumière de film op 17 oktober in de Belgische zalen uitbrengt.

Ook de Vlaams-Nederlands-Duitse coproductie Cobain maakt kans op een nominatie voor de European Film Awards. Cobain is de zesde speelfilm van de Nederlandse filmmaakster Nanouk Leopold. De Vlaamse coproducent is A Private View en een van de hoofdrollen wordt vertolkt door Wim Opbrouck.

De twee films bevinden zich in goed gezelschap. Zo zijn onder andere de jongste films van Lars von Trier (The House that Jack Built), Pawel Pawlikowski (Cold War), Michael Pearce (Beast), Xavier Legrand (Custody), Matteo Garrone (Dogman), Robert Guediguian (The House by the Sea), Christian Petzold (Transit), Trois jours à Quiberon van Emily Atef (over Romy Schneider) en zelfs Paddington 2 van Paul King genomineerd. De selectie bevat voorts maar liefst vier Russische films.

De European Film Awards worden sinds 1988 elk jaar uitgereikt door de European Film Academy en zijn de belangrijkste filmprijzen in Europa. De officiële nominaties worden op zaterdag 10 november bekendgemaakt. De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 15 december in het Spaanse Sevilla. Girl ging in wereldpremière in Cannes en kaapte er de Camera dOr voor de beste debuutfilm weg. Het speelfilmdebuut van Lukas Dhont viel ook in de prijzen op de festivals van Palic en Odessa. Het debuut van Dhont vertelt het verhaal van Lara, een 15-jarig transgendermeisje dat een carrière als ballerina nastreeft. Op 9 oktober zal Girl het Film Fest Gent officieel openen, waarna distributeur Lumière de film op 17 oktober in de Belgische zalen uitbrengt. Ook de Vlaams-Nederlands-Duitse coproductie Cobain maakt kans op een nominatie voor de European Film Awards. Cobain is de zesde speelfilm van de Nederlandse filmmaakster Nanouk Leopold. De Vlaamse coproducent is A Private View en een van de hoofdrollen wordt vertolkt door Wim Opbrouck.De twee films bevinden zich in goed gezelschap. Zo zijn onder andere de jongste films van Lars von Trier (The House that Jack Built), Pawel Pawlikowski (Cold War), Michael Pearce (Beast), Xavier Legrand (Custody), Matteo Garrone (Dogman), Robert Guediguian (The House by the Sea), Christian Petzold (Transit), Trois jours à Quiberon van Emily Atef (over Romy Schneider) en zelfs Paddington 2 van Paul King genomineerd. De selectie bevat voorts maar liefst vier Russische films.