De vertolking van Elise in The Broken Circle Breakdown leverde Veerle Baetens de Europese Filmprijs voor Beste Actrice op. Zij kreeg de award uit handen van acteur Christophe Lambert (Highlander). Tegenstanders in deze categorie waren Keira Knightley (Anna Karenina), Naomi Watts (The Impossible), Luminita Gheorghiu (Child's Pose) en Barbara Sukowa (Hannah Arendt).

Tijdens haar speech bedankte Baetens onder meer regisseur Felix van Groeningen, haar man en dochter, en vooral haar personage Elise die haar dit succes bezorgt. En ze bedankte ook België. 'Ik hoop dat Vlaanderen en Wallonië samenblijven', voegde ze er nog aan toe.

Het is niet de eerste prijs van de Vlaamse actrice uit Brasschaat. Baetens werd eerder dit jaar geprezen als Beste Actrice tijdens het New Yorkse Filmfestival van Tribeca, terwijl de krant The New York Times - naar aanleiding van de Amerikaanse release van de film begin november - nog uitpakte met lovende woorden over de actrice. "The Broken Circle Breakdown" was daarnaast ook genomineerd in de categorieën Beste Europese Film, Regisseur en Scenarist, maar slaagde er niet in om die nominaties te verzilveren. Het was overigens voor het eerst in de 26-jarige geschiedenis van de European Film Awards dat een Belgische speelfilm zo veel nominaties haalde. De prent maakte tevens kans op de publieksprijs.

Andere winnaars

Johan Heldenbergh, haar tegenspeler in de film én genomineerd in de categorie Beste Acteur, moest de award laten gaan naar de Italiaan Toni Servillo voor zijn sterke rol in La Grande Bellezza van Paolo Sorrentino.

La Grande Bellezza was de grote winnaar van de avond. De fascinerende, postmoderne variant op La dolce vita is ook verkozen tot Beste Europese Film. Sorrentino won de prijs voor beste regisseur.

Het was een mooie avond voor de Belgische cinema, want de prijs voor Beste Animatiefilm ging naar "The Congress" van Ari Folman, waaraan de Brusselse animatie- en productiestudio Walking The Dog van Eric Goossens en Anton Roebben meewerkte. Voorts raakte eerder dit jaar al bekend dat de EFA Young Audience Award 2013 ging naar "Nono, het zigzag kind" van de Vlaamse regisseur Vincent Bal.

De Europese Filmprijzen worden internationaal aanzien als het Europese equivalent van de Oscars. De uitreiking gebeurde dit jaar in het Haus der Berliner Festspiele in Berlijn. (DB)

Overzicht van de belangrijkste winnaars:

Europese Film
LA GRANDE BELLEZZA

Europese regisseur
Paolo Sorrentino for LA GRANDE BELLEZZA

Europese actrice
Veerle Baetens in THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN

Europese acteur
Toni Servillo in LA GRANDE BELLEZZA

Europese scenarist
François Ozon (Dans La Maison)

European komedie
Love Is All You Need

Europese animatiefilm
The Congress

Europese documentaire
The Act of Killing

Europese kortfilm
Dood Van Een Schaduw, Tom Van Avermaet

De vertolking van Elise in The Broken Circle Breakdown leverde Veerle Baetens de Europese Filmprijs voor Beste Actrice op. Zij kreeg de award uit handen van acteur Christophe Lambert (Highlander). Tegenstanders in deze categorie waren Keira Knightley (Anna Karenina), Naomi Watts (The Impossible), Luminita Gheorghiu (Child's Pose) en Barbara Sukowa (Hannah Arendt).Tijdens haar speech bedankte Baetens onder meer regisseur Felix van Groeningen, haar man en dochter, en vooral haar personage Elise die haar dit succes bezorgt. En ze bedankte ook België. 'Ik hoop dat Vlaanderen en Wallonië samenblijven', voegde ze er nog aan toe. Het is niet de eerste prijs van de Vlaamse actrice uit Brasschaat. Baetens werd eerder dit jaar geprezen als Beste Actrice tijdens het New Yorkse Filmfestival van Tribeca, terwijl de krant The New York Times - naar aanleiding van de Amerikaanse release van de film begin november - nog uitpakte met lovende woorden over de actrice. "The Broken Circle Breakdown" was daarnaast ook genomineerd in de categorieën Beste Europese Film, Regisseur en Scenarist, maar slaagde er niet in om die nominaties te verzilveren. Het was overigens voor het eerst in de 26-jarige geschiedenis van de European Film Awards dat een Belgische speelfilm zo veel nominaties haalde. De prent maakte tevens kans op de publieksprijs. Andere winnaarsJohan Heldenbergh, haar tegenspeler in de film én genomineerd in de categorie Beste Acteur, moest de award laten gaan naar de Italiaan Toni Servillo voor zijn sterke rol in La Grande Bellezza van Paolo Sorrentino. La Grande Bellezza was de grote winnaar van de avond. De fascinerende, postmoderne variant op La dolce vita is ook verkozen tot Beste Europese Film. Sorrentino won de prijs voor beste regisseur. Het was een mooie avond voor de Belgische cinema, want de prijs voor Beste Animatiefilm ging naar "The Congress" van Ari Folman, waaraan de Brusselse animatie- en productiestudio Walking The Dog van Eric Goossens en Anton Roebben meewerkte. Voorts raakte eerder dit jaar al bekend dat de EFA Young Audience Award 2013 ging naar "Nono, het zigzag kind" van de Vlaamse regisseur Vincent Bal. De Europese Filmprijzen worden internationaal aanzien als het Europese equivalent van de Oscars. De uitreiking gebeurde dit jaar in het Haus der Berliner Festspiele in Berlijn. (DB) Overzicht van de belangrijkste winnaars:Europese Film LA GRANDE BELLEZZA Europese regisseur Paolo Sorrentino for LA GRANDE BELLEZZA Europese actrice Veerle Baetens in THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN Europese acteur Toni Servillo in LA GRANDE BELLEZZA Europese scenarist François Ozon (Dans La Maison) European komedie Love Is All You Need Europese animatiefilm The Congress Europese documentaire The Act of Killing Europese kortfilm Dood Van Een Schaduw, Tom Van Avermaet