1 The Seven Samurai (Japan)

Het meesterwerk van Akira Kurosawa uit 1954, en 'de perfecte mix tussen actie en personage, Oost en West, blockbuster en arthouse', aldus Empire.

2 Le fabuleux destin d' Amélie Poulain (Frankrijk)

Het speelse sprookje van Jean-Pierre Jeunet (2001) over de Parijse liefdesengel Amélie Poulain behaalt een bijzonder gevleide tweede plaats, zeker als je ziet wat er na komt.

3 Pantserkruiser Potemkin (Rusland)

Zoals deze klassieker van de stille film van Sergei Eisenstein uit 1925 over de muiterij op een slagschip, met de beroemde trappenscène.

4 Ladri di biciclette (Italië)

Het 'baanbrekende neorealistische manifest' - we citeren even onze hoofdredacteur in het nummer van vorige week - van Vittoria De Sica uit 1948 over een man wiens fiets gestolen wordt.

5 Pan's Labyrinth (Spanje)

De meest recente film in de top10, dit spookachtige sprookje van Guillermo Del Toro uit 2006. 'Even creepy als mooi', volgens Empire.

6 La battaglia di Algeri (Italië/Frankrijk)

Documentaires werden niet opgenomen in de top100, maar dit baanbrekende docudrama van Gillo Pontecorvo uit 1966 over de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog mocht niet ontbreken.

7 La Cidade de Deus (Brazilië)

Fernando Meirelles' compromisloze en donkere portret van de onderbuik van zijn thuisland, de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Uit 2002.

8 Het Zevende Zegel (Zweden)

Een van de bekendste films van Ingmar Bergman, uit 1957, met de scène waarin een ridder een partijtje schaak speelt met de Dood.

9 Le salaire de la peur (Frankrijk)

Drama van Henri-Georges Clouzot uit 1953 over vier mannen - onder wie Yves Montand - die in opdracht van een oliemaatschappij twee trucks met nitroglycerine moeten vervoeren om een brand te blussen.

10 Spirited Away (Japan)

Klassieke animatiefilm uit 2001 van Hayao Miyazaki, die zowel op het filmfestival van Berlijn als bij de Oscars met een prijs ging lopen.

1 The Seven Samurai (Japan) Het meesterwerk van Akira Kurosawa uit 1954, en 'de perfecte mix tussen actie en personage, Oost en West, blockbuster en arthouse', aldus Empire. 2 Le fabuleux destin d' Amélie Poulain (Frankrijk) Het speelse sprookje van Jean-Pierre Jeunet (2001) over de Parijse liefdesengel Amélie Poulain behaalt een bijzonder gevleide tweede plaats, zeker als je ziet wat er na komt. 3 Pantserkruiser Potemkin (Rusland) Zoals deze klassieker van de stille film van Sergei Eisenstein uit 1925 over de muiterij op een slagschip, met de beroemde trappenscène. 4 Ladri di biciclette (Italië) Het 'baanbrekende neorealistische manifest' - we citeren even onze hoofdredacteur in het nummer van vorige week - van Vittoria De Sica uit 1948 over een man wiens fiets gestolen wordt. 5 Pan's Labyrinth (Spanje) De meest recente film in de top10, dit spookachtige sprookje van Guillermo Del Toro uit 2006. 'Even creepy als mooi', volgens Empire. 6 La battaglia di Algeri (Italië/Frankrijk) Documentaires werden niet opgenomen in de top100, maar dit baanbrekende docudrama van Gillo Pontecorvo uit 1966 over de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog mocht niet ontbreken. 7 La Cidade de Deus (Brazilië) Fernando Meirelles' compromisloze en donkere portret van de onderbuik van zijn thuisland, de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Uit 2002. 8 Het Zevende Zegel (Zweden) Een van de bekendste films van Ingmar Bergman, uit 1957, met de scène waarin een ridder een partijtje schaak speelt met de Dood. 9 Le salaire de la peur (Frankrijk) Drama van Henri-Georges Clouzot uit 1953 over vier mannen - onder wie Yves Montand - die in opdracht van een oliemaatschappij twee trucks met nitroglycerine moeten vervoeren om een brand te blussen. 10 Spirited Away (Japan) Klassieke animatiefilm uit 2001 van Hayao Miyazaki, die zowel op het filmfestival van Berlijn als bij de Oscars met een prijs ging lopen.