Om Tom Hanks in de bloemetjes te zetten, serveren we u een selectie van zes alom bekende topfilms uit zijn uitgebreide carrière. (De keuze was hartverscheurend.) Op zijn gezondheid!

1. Toy Story (1995)

In Pixars revolutionaire 3D-animatiefilm waarin speelgoedpoppen eigenlijk levende wezens met gevoelens blijken, leent Hanks zijn stem aan cowboy. Die gaat de concurrentiestrijd met Buzz Lightyear (Tim Allen) aan om favourite toy te worden van een nietsvermoedend jongetje. Grappig, boeiend en prachtig geanimeerd. Twee succesvolle sequels volgden.

2. Saving Private Ryan (1998)

Tom Hanks bewijst dat hij de ultieme Everyman is in deze epische oorlogsfim van Steven Spielberg. Als geen ander kan Hanks de gewone man neerzetten die in staat is tot grootse daden wanneer de nood het hoogst is. De fenomenale D-Dayscène krijg je er zomaar bij.

3. The Green Mile (1999)

In Frank Darabonts verfilming van Stephen Kings bovennatuurlijk misdaaddrama speelt Tom Hanks een gevangenisofficier die actief is op de death row. Eén van de ter dood veroordeelden is goedzak Michael Clarke Duncan die dankzij een ongeziene aaibaarheidsfactor zelfs de meest sceptische kijker natte ogen bezorgt.

4. Forrest Gump

Life is like a box of chocolates: you never know what you gonna get en Shit happens: Tom Hanks maakte van Forrest Gump zo'n aaibaar personage dat iedereen de film moest gezien hebben en heel wat quotes de eeuwigheid ingingen. Het succes van de film beperkte zich niet tot de box office, want ook critici overlaadden Forrest Gump met prijzen.

5. Cast Away (2000)

Deze van Robert Zemeckis konden we u absoluut niet onthouden. Tom Hanks viel 25 kilogram af om een geloofwaardige Chuck Noland, enige overlever van een vliegtuigcrash en daardoor een moderne Robinson Crusoe neer te kunnen zetten. Omdat het enige andere noemenswaardige personage in de film een bal is (die een erg eenzame Noland 'Wilson' doopt), is het succes ervan voor een groot deel te wijten aan een Hanks op zijn best. Een prestatie die beloond werd met een Oscarnominatie en een Golden Globe-award.

Voor we aan de laatste beginnen: deze films verdienen nog een eervolle vermelding:

Apollo 13, waarin Tom Hanks een van zijn grootste passies - ruimtereizen - mag combineren met zijn werk.

Big, waarin een nog jonge Tom Hanks jaren geleden al toonde waar hij toe in staat was.

Catch me if you can, waarin Hanks de FBI-inspecteur Carl Hanratty vertolkt, die jacht maakt op een doorwinterde fraudeur (Leonardo DiCaprio).

6. Bridge of Spies (2015)

Dat Tom Hanks nog lang niet versleten is, merkten we in zijn recentste samenwerking met (weeral) Steven Spielberg. Hanks zet op effectieve wijze een Amerikaanse onderhandelaar neer die in putje Koude Oorlog moet gaan onderhandelen met de Sovjets voor een uitwisseling van gevangenen. Stijlvolle spionagethriller waarin het betrouwbare duo Spielberg-Hanks uitblinkt als vanouds. (JVDV)

Om Tom Hanks in de bloemetjes te zetten, serveren we u een selectie van zes alom bekende topfilms uit zijn uitgebreide carrière. (De keuze was hartverscheurend.) Op zijn gezondheid!In Pixars revolutionaire 3D-animatiefilm waarin speelgoedpoppen eigenlijk levende wezens met gevoelens blijken, leent Hanks zijn stem aan cowboy. Die gaat de concurrentiestrijd met Buzz Lightyear (Tim Allen) aan om favourite toy te worden van een nietsvermoedend jongetje. Grappig, boeiend en prachtig geanimeerd. Twee succesvolle sequels volgden.Tom Hanks bewijst dat hij de ultieme Everyman is in deze epische oorlogsfim van Steven Spielberg. Als geen ander kan Hanks de gewone man neerzetten die in staat is tot grootse daden wanneer de nood het hoogst is. De fenomenale D-Dayscène krijg je er zomaar bij.In Frank Darabonts verfilming van Stephen Kings bovennatuurlijk misdaaddrama speelt Tom Hanks een gevangenisofficier die actief is op de death row. Eén van de ter dood veroordeelden is goedzak Michael Clarke Duncan die dankzij een ongeziene aaibaarheidsfactor zelfs de meest sceptische kijker natte ogen bezorgt.Life is like a box of chocolates: you never know what you gonna get en Shit happens: Tom Hanks maakte van Forrest Gump zo'n aaibaar personage dat iedereen de film moest gezien hebben en heel wat quotes de eeuwigheid ingingen. Het succes van de film beperkte zich niet tot de box office, want ook critici overlaadden Forrest Gump met prijzen. Deze van Robert Zemeckis konden we u absoluut niet onthouden. Tom Hanks viel 25 kilogram af om een geloofwaardige Chuck Noland, enige overlever van een vliegtuigcrash en daardoor een moderne Robinson Crusoe neer te kunnen zetten. Omdat het enige andere noemenswaardige personage in de film een bal is (die een erg eenzame Noland 'Wilson' doopt), is het succes ervan voor een groot deel te wijten aan een Hanks op zijn best. Een prestatie die beloond werd met een Oscarnominatie en een Golden Globe-award. Dat Tom Hanks nog lang niet versleten is, merkten we in zijn recentste samenwerking met (weeral) Steven Spielberg. Hanks zet op effectieve wijze een Amerikaanse onderhandelaar neer die in putje Koude Oorlog moet gaan onderhandelen met de Sovjets voor een uitwisseling van gevangenen. Stijlvolle spionagethriller waarin het betrouwbare duo Spielberg-Hanks uitblinkt als vanouds. (JVDV)