The Reader7 maart, 20.40u - Canvas

The Reader is een romantisch drama uit 2008 van Stephen Daldry naar de roman Der Vorleser van de Zwitser Bernhard Schlink. Het post-Holocaustdrama won talloze prijzen, waaronder een Oscar, Golden Globe, Bafta én European Film Award voor Kate Winslet die de rol van Hanna Schmitz met brio vertolkt.

Het verhaal begint enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog en vertelt in de sensuele openingsact over de affaire tussen Hanna, een alleenstaande vrouw van midden in de dertig, en Michael Berg (Ralph Fiennes), een timide tiener die haar na hun stoeipartijen telkens voorleest uit klassiekers als De Odyssee en Huckleberry Finn. Op een dag vertrekt Hanna met de noorderzon. Ze is spoorloos, Michael blijft verward en wanhopig achter. Maar het leven gaat door en jaren later ontmoeten ze elkaar in bijzonder dramatische omstandigheden: Michael, die als rechtenstudent een proces tegen voormalige Duitse oorlogsmisdadigers bijwoont, komt immers tot de schokkende vaststelling dat Hanna op de beklaagdenbank zit. (DB)

The Reader is een romantisch drama uit 2008 van Stephen Daldry naar de roman Der Vorleser van de Zwitser Bernhard Schlink. Het post-Holocaustdrama won talloze prijzen, waaronder een Oscar, Golden Globe, Bafta én European Film Award voor Kate Winslet die de rol van Hanna Schmitz met brio vertolkt. Het verhaal begint enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog en vertelt in de sensuele openingsact over de affaire tussen Hanna, een alleenstaande vrouw van midden in de dertig, en Michael Berg (Ralph Fiennes), een timide tiener die haar na hun stoeipartijen telkens voorleest uit klassiekers als De Odyssee en Huckleberry Finn. Op een dag vertrekt Hanna met de noorderzon. Ze is spoorloos, Michael blijft verward en wanhopig achter. Maar het leven gaat door en jaren later ontmoeten ze elkaar in bijzonder dramatische omstandigheden: Michael, die als rechtenstudent een proces tegen voormalige Duitse oorlogsmisdadigers bijwoont, komt immers tot de schokkende vaststelling dat Hanna op de beklaagdenbank zit. (DB)