Freeborn heeft zodanig zijn stempel en make-up kwast gedrukt op de filmindustrie dat velen hem de grootvader van de moderne grimeurkunst noemen. Hij is allicht het meest bekend om zijn werk aan de Star Wars trilogie. Zonder hem geen sprake van Yoda, Chewbacca of Jabba the Hutt, de Star Wars wezens die hij op een uitzonderlijk realistische manier tot leven boetseerde en grimeerde. Zo baseerde hij Yoda op zijn eigen gezicht en dat van Albert Einstein.

Freeborn werkte met Stanley Kubrick ook aan de sciencefictionfilm "2001: A Space Odyssey".Zijn filmcarrière begon hij in de jaren 30, toen hij werkte voor de in Hongarije geboren regisseur Alexander Korda en sterren als Marlene Dietrich en Vivien Leigh van de juiste make-up voorzag. Freeborn maakte ook poppen en maskers voor films als "Superman" en "Oliver Twist".

Freeborn bezweek in Londen aan allerlei ouderdomskwaaltjes. Hij is 98 geworden. (Belga/KS)

Freeborn heeft zodanig zijn stempel en make-up kwast gedrukt op de filmindustrie dat velen hem de grootvader van de moderne grimeurkunst noemen. Hij is allicht het meest bekend om zijn werk aan de Star Wars trilogie. Zonder hem geen sprake van Yoda, Chewbacca of Jabba the Hutt, de Star Wars wezens die hij op een uitzonderlijk realistische manier tot leven boetseerde en grimeerde. Zo baseerde hij Yoda op zijn eigen gezicht en dat van Albert Einstein. Freeborn werkte met Stanley Kubrick ook aan de sciencefictionfilm "2001: A Space Odyssey".Zijn filmcarrière begon hij in de jaren 30, toen hij werkte voor de in Hongarije geboren regisseur Alexander Korda en sterren als Marlene Dietrich en Vivien Leigh van de juiste make-up voorzag. Freeborn maakte ook poppen en maskers voor films als "Superman" en "Oliver Twist". Freeborn bezweek in Londen aan allerlei ouderdomskwaaltjes. Hij is 98 geworden. (Belga/KS)