1. The Star Wars Trilogy (1977-1983)

De trilogie van George Lucas veranderde niet alleen de special effects-industrie, maar de volledige filmindustrie tout court. De productie veranderde voorgoed het (beperkte) beeld dat filmmakers hadden van de mogelijkheden op het witte doek. Met dank aan Industrial Light & Magic, het filmbedrijf in Hollywood, dat de special effects leverde.

2. Jurassic Park (1993)

Ook Spielberg bracht een revolutie op gang met het spektakelrijke 'Jurassic Park'. Zijn prehistorische beesten - een mix van animatronics en veel grensverleggende CGI - oogden zo akelig realistisch dat mensen elkaar bijna vertrappelden om er een glimp van op te vangen.

3. 2001: A Space Odyssey (1968)

Stanley Kubricks research om met de juiste technieken en special effects zijn mythische en compromisloze sciencefictionklassieker '2001: A Space Odyssey' af te werken nam jaren in beslag. Pionierswerk van een perfectionist.

4. Avatar Het veelvuldig bekroonde 3D-meesterwerk van James Cameron waarbij veel nieuwe technieken werden gebruikt, onder andere om meer diepgang te creëren. Bij de vertoning werden circulair gepolariseerde brillen gebruikt.

5. The Matrix (1999)

De films van de broers Andy en Larry Wachowski rond de hacker Neo (Keanu Reeves) staan vooral bekend voor het effect van de 'bullettime', wat duidt op een bijzondere wijze van slowmotionfilmen. Tientallen camera's filmen rond een actie vanuit verschillende hoeken. Alsof je als kijker kan rondlopen temidden van de handelingen, terwijl de tijd, en dus de overige bewegingen, stilstaat.

6. King Kong (1933)

De originele King Kong blijft nog altijd één van de meest betoverende horrorsprookjes ooit. Naast de baanbrekende muziek van Max Steiner was het succes van de film vooral te danken aan de voor die tijd geavanceerde stop-motion effecten van Willis O'Brien.

7. Terminator 2: Judgment Day (1991)

Voor de sciencefictionfilm 'Terminator 2: Judgment Day' vroeg James Cameron Industrial Light & Magic om hem de meest complexe CGI-effects ooit voor te schotelen. Zo gezegd, zo gedaan.

8. Le Voyage dans la Lune/A Trip To The Moon (1902)

Iconische, 11 minuten durende sciencefictionklassieker van filmpionier Georges Méliès, de peetvader van de fantastische film.

9.Who Framed Roger Rabbit (1998)

Combinatie van 2D-animatie en live-action beelden van echte personages.

10. Gravity (2013)
Net uit, maar het nieuwste werkstuk van regisseur Alfonso Cuarón is misschien wel het meest realische ruimteavontuur op het witte doek ooit.

(DB)

1. The Star Wars Trilogy (1977-1983) De trilogie van George Lucas veranderde niet alleen de special effects-industrie, maar de volledige filmindustrie tout court. De productie veranderde voorgoed het (beperkte) beeld dat filmmakers hadden van de mogelijkheden op het witte doek. Met dank aan Industrial Light & Magic, het filmbedrijf in Hollywood, dat de special effects leverde. 2. Jurassic Park (1993) Ook Spielberg bracht een revolutie op gang met het spektakelrijke 'Jurassic Park'. Zijn prehistorische beesten - een mix van animatronics en veel grensverleggende CGI - oogden zo akelig realistisch dat mensen elkaar bijna vertrappelden om er een glimp van op te vangen. 3. 2001: A Space Odyssey (1968)Stanley Kubricks research om met de juiste technieken en special effects zijn mythische en compromisloze sciencefictionklassieker '2001: A Space Odyssey' af te werken nam jaren in beslag. Pionierswerk van een perfectionist. 4. Avatar Het veelvuldig bekroonde 3D-meesterwerk van James Cameron waarbij veel nieuwe technieken werden gebruikt, onder andere om meer diepgang te creëren. Bij de vertoning werden circulair gepolariseerde brillen gebruikt. 5. The Matrix (1999)De films van de broers Andy en Larry Wachowski rond de hacker Neo (Keanu Reeves) staan vooral bekend voor het effect van de 'bullettime', wat duidt op een bijzondere wijze van slowmotionfilmen. Tientallen camera's filmen rond een actie vanuit verschillende hoeken. Alsof je als kijker kan rondlopen temidden van de handelingen, terwijl de tijd, en dus de overige bewegingen, stilstaat. 6. King Kong (1933)De originele King Kong blijft nog altijd één van de meest betoverende horrorsprookjes ooit. Naast de baanbrekende muziek van Max Steiner was het succes van de film vooral te danken aan de voor die tijd geavanceerde stop-motion effecten van Willis O'Brien. 7. Terminator 2: Judgment Day (1991)Voor de sciencefictionfilm 'Terminator 2: Judgment Day' vroeg James Cameron Industrial Light & Magic om hem de meest complexe CGI-effects ooit voor te schotelen. Zo gezegd, zo gedaan. 8. Le Voyage dans la Lune/A Trip To The Moon (1902) Iconische, 11 minuten durende sciencefictionklassieker van filmpionier Georges Méliès, de peetvader van de fantastische film. 9.Who Framed Roger Rabbit (1998)Combinatie van 2D-animatie en live-action beelden van echte personages. 10. Gravity (2013) Net uit, maar het nieuwste werkstuk van regisseur Alfonso Cuarón is misschien wel het meest realische ruimteavontuur op het witte doek ooit.(DB)