Op de 66e editie van het internationale Filmfestival van Cannes, van 15 tot 26 mei, zullen weer enkele grote namen meedingen naar de begeerde Gouden Palm. De organisatie maakte donderdag de selectie van de officiële competitie bekend. In totaal zijn 19 films geselecteerd.

Onder meer de films "Behind the Candelabra" van de Amerikaanse regisseur Steven Soderbergh, "La Grande Belleza" van de Italiaan Paolo Sorrentino en "Only Gods Forgive" van de Deen Nicolas Winding Refn zijn geselecteerd.

Ook "Nebraska" van de Amerikaan Alexander Payne, "Inside Llewyn Davis" van de broers Ethan en Joel Coen en "La Vénus à La Fourrure" van Roman Polanski maken kans op de Gouden Palm. Daarnaast zitten andere vaste Cannes-regisseurs zoals veelfilmer François Ozon en de Chinees Jia Zhangke in de selectie. Ook voormalig Palm-winnaar Asghar Farhadi, regisseur van "A Separation", maakt opnieuw kans.

Overzicht 19 films in officiële competitie

- "Un Château en Italie" van Valeria Bruni-Tedeschi
- "Inside Llewyn Davis" van Joel en Ethan Coen
- "Michael Kohlhaas" van Arnaud Despallières
- "Jimmy P. (Psychotherapy of a Plains Indian)" van Arnaud Desplechin
- "Heli" van Amat Escalante
- "Le Passé" van Asghar Farhadi
- "The Immigrant" van James Gray
- "Grisgris" van Mahamat-Saleh Haroun
- "Tian Zhu Ding" ("A Touch of Sin") van Jia Zhangke
- "Soshite Chichi Ni Naru" ("Like Father, Like Son") van Kore-Eda Hirokazu
- "La Vie d'Adèle" van Abdellatif Kechiche
- "Wara No Tate" ("Shield of Straw") van Takashi Miike
- "Jeune et Jolie" van François Ozon
- "Nebraska" van Alexander Payne
- "La Vénus à la Fourrure" van Roman Polanski
- "Behind the Candelabra" van Steven Soderbergh
- "La Grande Bellezza" ("The Great Beauty") van Paolo Sorrentino
- "Borgman" van Alex Van Warmerdam
- "Only God Forgives" van Nicolas Winding Refn

Ook Nederlands-Vlaamse coproductie geselecteerd

Eerder raakte ook bekend dat de Nederlands-Vlaamse coproductie "Borgman" van de Nederlandse regisseur Alex van Warmerdam in de officiële competitie vertoond wordt. In de film spelen de Vlaamse acteurs Jan Bijvoet, Jeroen Perceval, Tom Dewispelaere en Gene Bervoets belangrijke rollen; Bijvoet neemt de hoofd- en titelrol op zich.

De film is een coproductie tussen het Nederlandse Graniet Film, het Deense Angel Films en het Brusselse productiehuis Epidemic van Koen Mortier en Eurydice Gysel.

Het Filmfestival van Cannes opent met "The Great Gatsby" van Baz Luhrman (buiten competitie). "Zulu" van Jérôme Salle, eveneens buiten competitie, sluit Cannes 2013 af. (Belga/DB)

Op de 66e editie van het internationale Filmfestival van Cannes, van 15 tot 26 mei, zullen weer enkele grote namen meedingen naar de begeerde Gouden Palm. De organisatie maakte donderdag de selectie van de officiële competitie bekend. In totaal zijn 19 films geselecteerd. Onder meer de films "Behind the Candelabra" van de Amerikaanse regisseur Steven Soderbergh, "La Grande Belleza" van de Italiaan Paolo Sorrentino en "Only Gods Forgive" van de Deen Nicolas Winding Refn zijn geselecteerd. Ook "Nebraska" van de Amerikaan Alexander Payne, "Inside Llewyn Davis" van de broers Ethan en Joel Coen en "La Vénus à La Fourrure" van Roman Polanski maken kans op de Gouden Palm. Daarnaast zitten andere vaste Cannes-regisseurs zoals veelfilmer François Ozon en de Chinees Jia Zhangke in de selectie. Ook voormalig Palm-winnaar Asghar Farhadi, regisseur van "A Separation", maakt opnieuw kans. Overzicht 19 films in officiële competitie- "Un Château en Italie" van Valeria Bruni-Tedeschi - "Inside Llewyn Davis" van Joel en Ethan Coen - "Michael Kohlhaas" van Arnaud Despallières - "Jimmy P. (Psychotherapy of a Plains Indian)" van Arnaud Desplechin - "Heli" van Amat Escalante - "Le Passé" van Asghar Farhadi - "The Immigrant" van James Gray - "Grisgris" van Mahamat-Saleh Haroun - "Tian Zhu Ding" ("A Touch of Sin") van Jia Zhangke - "Soshite Chichi Ni Naru" ("Like Father, Like Son") van Kore-Eda Hirokazu - "La Vie d'Adèle" van Abdellatif Kechiche - "Wara No Tate" ("Shield of Straw") van Takashi Miike - "Jeune et Jolie" van François Ozon - "Nebraska" van Alexander Payne - "La Vénus à la Fourrure" van Roman Polanski - "Behind the Candelabra" van Steven Soderbergh - "La Grande Bellezza" ("The Great Beauty") van Paolo Sorrentino - "Borgman" van Alex Van Warmerdam - "Only God Forgives" van Nicolas Winding RefnOok Nederlands-Vlaamse coproductie geselecteerdEerder raakte ook bekend dat de Nederlands-Vlaamse coproductie "Borgman" van de Nederlandse regisseur Alex van Warmerdam in de officiële competitie vertoond wordt. In de film spelen de Vlaamse acteurs Jan Bijvoet, Jeroen Perceval, Tom Dewispelaere en Gene Bervoets belangrijke rollen; Bijvoet neemt de hoofd- en titelrol op zich. De film is een coproductie tussen het Nederlandse Graniet Film, het Deense Angel Films en het Brusselse productiehuis Epidemic van Koen Mortier en Eurydice Gysel. Het Filmfestival van Cannes opent met "The Great Gatsby" van Baz Luhrman (buiten competitie). "Zulu" van Jérôme Salle, eveneens buiten competitie, sluit Cannes 2013 af. (Belga/DB)