Sea of Trees (Gus Van Sant): Zeer ontgoochelend

The Sea of Trees, met Matthew McConaughey en Ken Watanabe. © gf
Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

Gus Van Sant, doorgaans altijd op dreef wanneer hij de schaduwkant van het leven mag verkennen, slaat de bal volledig mis met zijn nieuwe film over twee suïcidale mannen in een Japans bos. Nochtans met Matthew McConaughey (die in de vorm van zijn leven verkeert).

Gerry, Last Days, Elephant, Paranoid Park, Restless … Gus Van Sant bleek in het verleden doorgaans goed in vorm wanneer hij de dood in de ogen mocht kijken, maar met deze – ahum – spirituele tearjerker slaat hij de bal lelijk mis.

Matthew McConaughey, nochtans in de vorm van zijn leven en ook hier best op niveau, is een natuurkundeleraar die naar het beruchte Japanse zelfmoordbos trekt, de zogeheten ‘zee van bomen’ aan de voet van de Fuji-berg, om daar uit het leven te stappen.

Vooraleer hij een dodelijke dosis pillen kan slikken, ontmoet hij er echter een Japanner (Ken Watanabe) met dezelfde plannen, maar met twee blijkt zelfmoord plegen toch een stuk lastiger dan alleen. Het vervolg is deels een survivaldrama door de bossen met twee suïcidale buddies, deels klef relatie-en-ziekte-van-de-weekdrama waarin je in flashbacks te zien krijgt waarom McConaugheys personage back home tot wanhoop gedreven werd.

De slotact is zo sentimenteel en geforceerd dat je op elk moment verwacht dat Patrick Swayze’s personage uit Ghost door het beeld zal floepen.

Stilistisch oogt het allemaal netjes en verzorgd, met fraaie plaatjes van wiegende bomen, intense close-ups en pillow shots hier en daar, al is Van Sants signatuur nauwelijks te bekennen maar vooral de slotact is zo sentimenteel en geforceerd dat je op elk moment verwacht dat Patrick Swayze’s personage uit Ghost door het beeld zal floepen. En dan niet om samen met McConaughey aan het pottenbakken te slaan maar om Van Sant – voormalig Gouden Palm winnaar en wellicht Amerika’s meest gefêteerde indieauteur van de jongste dertig jaar – een pedagogische klets om de oren te geven.

Een zeer ontgoochelende film die eerder op Vitaya tv dan in de competitie van Cannes thuis hoort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content