De film, die vanaf 7 oktober in de Russische bioscopen zou draaien, heeft geen distributievergunning van het ministerie van Cultuur gekregen, zo meldde het Russische staatsagentschap Tass zaterdag.

Het nieuwe werk van de 83-jarige Nederlandse regisseur Paul Verhoeven gaat over de liefde tussen twee lesbische nonnen. Begin juli ging de film in première in Cannes. Het verhaal van de nonnen zou vanwege een bepaalde scène in strijd zijn met een Russische wet. In de desbetreffende scène wordt een zelfgemaakte dildo gebruikt in de vorm van een heilige. Dat wordt beschouwd als beledigend voor religieuze mensen. Volgens critici is het in Rusland sowieso moeilijk om films over homoseksualiteit op het witte doek te krijgen. Veel filmmakers knippen de scènes daarom bij voorbaat al uit hun werk.

AURÉLIE GEURTS
© AURÉLIE GEURTS

Verhoeven is niet aan zijn eerste controverse toe. Van het bloot in Turks Fruit en Showgirls over de amoraliteit in Basic Instinct en Starship Troopers tot de homoerotische religie in De Vierde Man - zijn films waren zelden in onverschilligheid ontvangen.

De film, die vanaf 7 oktober in de Russische bioscopen zou draaien, heeft geen distributievergunning van het ministerie van Cultuur gekregen, zo meldde het Russische staatsagentschap Tass zaterdag.Het nieuwe werk van de 83-jarige Nederlandse regisseur Paul Verhoeven gaat over de liefde tussen twee lesbische nonnen. Begin juli ging de film in première in Cannes. Het verhaal van de nonnen zou vanwege een bepaalde scène in strijd zijn met een Russische wet. In de desbetreffende scène wordt een zelfgemaakte dildo gebruikt in de vorm van een heilige. Dat wordt beschouwd als beledigend voor religieuze mensen. Volgens critici is het in Rusland sowieso moeilijk om films over homoseksualiteit op het witte doek te krijgen. Veel filmmakers knippen de scènes daarom bij voorbaat al uit hun werk.Verhoeven is niet aan zijn eerste controverse toe. Van het bloot in Turks Fruit en Showgirls over de amoraliteit in Basic Instinct en Starship Troopers tot de homoerotische religie in De Vierde Man - zijn films waren zelden in onverschilligheid ontvangen.