Arthur Hiller, die van 1993 tot 1997 voorzitter was van de Oscar-Academy, overleed volgens een mededeling aan natuurlijke oorzaken. Hij regisseerde films als "The Americanization of Emily" (1964), "Love Story" (1970) en "The Man in the Glass Booth" (1975). Voor "Love Story", het verhaal van de rijke Harvard-student Oliver Barrett die tegen de wil van zijn vader trouwt met de arme Jenny Cavalleri en haar uiteindelijk aan kanker verliest, won Hiller de Golden Globe voor de beste regisseur. De film werd ook genomineerd voor zeven Oscars. De muziek van Francis Lai droeg bij tot het gigantisch succes van de film.

"We zijn diepbedroefd door het overlijden van onze dierbare vriend Arthur Hiller", aldus voorzitter van de Academy Cheryl Boone Isaacs in een persbericht. "Ik maakte deel uit van de raad van bestuur onder zijn voorzitterschap en mag me gelukkig prijzen dat ik vanop de eerste rij zijn toewijding te zien voor de Academy en zijn passie om zijn leven te wijden aan de 'visual storytelling'."

Tv en film

Arthur Hiller werd op 22 september 1923 geboren in de Canadese provincie Alberta en nam met de Canadese luchtmacht deel aan de Tweede Wereldoorlog.

Zijn carrière als regisseur begon na de oorlog, eerst voor de Canadese televisie, daarna in Hollywood. Hij was van 1989 tot 1993 de leider van de Directors Guild of America, alvorens voorzitter te worden van de Oscar-Academy. In 2002 won hij de ere-Oscar of Jean Hersholt Humanitarian Award voor zijn liefdadigheidswerk in het onderwijs en de burgerrechten.

(Belga/RR)

Arthur Hiller, die van 1993 tot 1997 voorzitter was van de Oscar-Academy, overleed volgens een mededeling aan natuurlijke oorzaken. Hij regisseerde films als "The Americanization of Emily" (1964), "Love Story" (1970) en "The Man in the Glass Booth" (1975). Voor "Love Story", het verhaal van de rijke Harvard-student Oliver Barrett die tegen de wil van zijn vader trouwt met de arme Jenny Cavalleri en haar uiteindelijk aan kanker verliest, won Hiller de Golden Globe voor de beste regisseur. De film werd ook genomineerd voor zeven Oscars. De muziek van Francis Lai droeg bij tot het gigantisch succes van de film. "We zijn diepbedroefd door het overlijden van onze dierbare vriend Arthur Hiller", aldus voorzitter van de Academy Cheryl Boone Isaacs in een persbericht. "Ik maakte deel uit van de raad van bestuur onder zijn voorzitterschap en mag me gelukkig prijzen dat ik vanop de eerste rij zijn toewijding te zien voor de Academy en zijn passie om zijn leven te wijden aan de 'visual storytelling'." Arthur Hiller werd op 22 september 1923 geboren in de Canadese provincie Alberta en nam met de Canadese luchtmacht deel aan de Tweede Wereldoorlog. Zijn carrière als regisseur begon na de oorlog, eerst voor de Canadese televisie, daarna in Hollywood. Hij was van 1989 tot 1993 de leider van de Directors Guild of America, alvorens voorzitter te worden van de Oscar-Academy. In 2002 won hij de ere-Oscar of Jean Hersholt Humanitarian Award voor zijn liefdadigheidswerk in het onderwijs en de burgerrechten. (Belga/RR)