Deze week leest u in Knack Focus een interview met Quentin Tarantino over zijn nieuwste film 'Django Unchained'. Vanaf 16 januari in de bioscoopzalen.

Cultregisseur Quentin Tarantino heeft, net als zijn vorige films, ook zijn nieuwste genrelofzang 'Django Unchained' volgepropt met cinefiele knipogen naar andere werken. Een selectie.

FILM

Django (1966)
Naast Sergio Leone was ook Sergio Corbucci bedreven in spaghettiwesterns. Deze genreklassieker waarin een lijkkist dragende revolverheld het opneemt tegen onder meer de Ku-Klux-Klan en een Mexicaanse boevenbende kreeg tal van officiële én officieuze spin-offs. Hoofdacteur Franco Nero heeft een cameo in Quentins ode.

Mandingo (1975)
Leonardo DiCaprio's wreedaardige plantage-eigenaar heeft een vurige passie voor 'mandingo fighting'. Deze gladiatorachtige gevechten tussen slaven zijn niet op feiten gebaseerd: Tarantino haalde de aangebrande mosterd bij een bedenkelijke 'blaxploitation'-prent van pulpkoning Richard Fleischer


The Hot Box (1972)

Het sadistische sauna-achtige marteltuig waarin Django's geliefde na een zoveelste ontsnappingspoging opgesloten wordt, is vernoemd naar een van de talloze 'women in cages'-avonturen die B-koning Roger Corman in de jaren zeventig op de mensheid losliet.

LITERATUUR Nibelungenlied Tijdens een avond aan het kampvuur vergelijkt de Teutoonse premiejager gespeeld door Christoph Waltz de queeste van Django met het verhaal van Siegfried, de legendarische drakendoder. Dat details en namen uit het Germaanse heldenepos niet gerespecteerd worden, zullen we maar aan het vele vuurwater wijten.

De drie musketiers DiCaprio's groteske slavendrijver is meer dan onthutst als hij ontdekt dat Alexandre Dumas, de auteur van zijn favoriete boek, de zoon van een mulat was. Weetje: Paul W.S. Andersons misdadig slechte blockbuster The Three Musketeers was volgens Tarantino een van de beste films van 2011.

MUZIEK Ennio Morricone Naar goede gewoonte grabbelt Tarantino gretig in de indrukwekkende 'back catalogue' van de legendarische filmcomponist. Ditmaal koos hij tracks uit onder andere de Clint Eastwoodwestern Two Mules for Sister Sara, de thriller Violent City en de oorlogsfilm Hornet's Nest.


Luis Bacalov Deze in Argentinië geboren maar naar Italië verkaste musicus schreef net zoals zijn bovenvermelde collega de score van menig spaghettiwestern. Zijn 'theme song' voor de originele Django groeide uit tot een ware coverklassieker. Check deze Japanse interpretatie.

Cultregisseur Quentin Tarantino heeft, net als zijn vorige films, ook zijn nieuwste genrelofzang 'Django Unchained' volgepropt met cinefiele knipogen naar andere werken. Een selectie. FILMDjango (1966) Naast Sergio Leone was ook Sergio Corbucci bedreven in spaghettiwesterns. Deze genreklassieker waarin een lijkkist dragende revolverheld het opneemt tegen onder meer de Ku-Klux-Klan en een Mexicaanse boevenbende kreeg tal van officiële én officieuze spin-offs. Hoofdacteur Franco Nero heeft een cameo in Quentins ode. Mandingo (1975) Leonardo DiCaprio's wreedaardige plantage-eigenaar heeft een vurige passie voor 'mandingo fighting'. Deze gladiatorachtige gevechten tussen slaven zijn niet op feiten gebaseerd: Tarantino haalde de aangebrande mosterd bij een bedenkelijke 'blaxploitation'-prent van pulpkoning Richard Fleischer The Hot Box (1972) Het sadistische sauna-achtige marteltuig waarin Django's geliefde na een zoveelste ontsnappingspoging opgesloten wordt, is vernoemd naar een van de talloze 'women in cages'-avonturen die B-koning Roger Corman in de jaren zeventig op de mensheid losliet. LITERATUUR Nibelungenlied Tijdens een avond aan het kampvuur vergelijkt de Teutoonse premiejager gespeeld door Christoph Waltz de queeste van Django met het verhaal van Siegfried, de legendarische drakendoder. Dat details en namen uit het Germaanse heldenepos niet gerespecteerd worden, zullen we maar aan het vele vuurwater wijten. De drie musketiers DiCaprio's groteske slavendrijver is meer dan onthutst als hij ontdekt dat Alexandre Dumas, de auteur van zijn favoriete boek, de zoon van een mulat was. Weetje: Paul W.S. Andersons misdadig slechte blockbuster The Three Musketeers was volgens Tarantino een van de beste films van 2011.MUZIEK Ennio Morricone Naar goede gewoonte grabbelt Tarantino gretig in de indrukwekkende 'back catalogue' van de legendarische filmcomponist. Ditmaal koos hij tracks uit onder andere de Clint Eastwoodwestern Two Mules for Sister Sara, de thriller Violent City en de oorlogsfilm Hornet's Nest.Luis Bacalov Deze in Argentinië geboren maar naar Italië verkaste musicus schreef net zoals zijn bovenvermelde collega de score van menig spaghettiwestern. Zijn 'theme song' voor de originele Django groeide uit tot een ware coverklassieker. Check deze Japanse interpretatie.