1 - Les amitiés particulières

Deze prima Franse film uit 1964 van Jean Delannoy naar de schandaalroman van Roger Peyrefitte gaat hoofdzakelijk over de 'vriendschap' in een strenge kostschool tussen een adolescente student en een jongere leerling, maar ook enkele zwartrokken zetten hun zinnen op het jonge blaadje.

2 - The boys of St. Vincent, part 1

Deze Canadese televisiefilm uit 1992 is wellicht de meest onthutsende en genuanceerde film die ooit werd gemaakt over priesters die hun poten niet kunnen afhouden van zeer jeugdige personen. Henry Czerny zet een bijzondere 'creepy' vertolking neer als broeder Peter Lavin, de meest hardnekkige verkrachter in het weeshuis. Op feiten gebaseerd.

3 - The boys of St. Vincent,part 2

Vijftien jaar later staan de broeders eindelijk terecht en komen hun gewezen slachtoffers getuigen. Aangrijpend en meeslepend vervolg in docudrama-stijl op de sterkste dramatisering van een pedofilieschandaal in de kerk, dat ooit op film werd gezet.

4 - La mala educación

Pedro Almodovars afrekening met het kindermisbruik door priesters in het oerkatholieke Franco Spanje is een sterk staaltje van hoe collectief trauma (Pedro haast er zich aan toe te voegen dat hij de penetrante pastorale zorgen niet zelf aan de lijve heeft ondervonden) tot kunst te transformeren. Afwisselend grillig, aangrijpend, grappig, woedend, mild, flamboyant, hartstochtelijk en wanhopig is dit beslist een van de toppers van de Spaanse meester.

5 - Le souffle au coeur

Prachtig hoe Louis Malle in die biechtscène uit Le Souffle au coeur het troebele, dubbelzinnige en hypocriete vat van deze herderlijke preek, zonder daarbij ooit in karikatuur te vervallen (met dank aan de grote acteur Michel Lonsdale natuurlijk).

Patrick Duynslaegher

1 - Les amitiés particulières Deze prima Franse film uit 1964 van Jean Delannoy naar de schandaalroman van Roger Peyrefitte gaat hoofdzakelijk over de 'vriendschap' in een strenge kostschool tussen een adolescente student en een jongere leerling, maar ook enkele zwartrokken zetten hun zinnen op het jonge blaadje.2 - The boys of St. Vincent, part 1 Deze Canadese televisiefilm uit 1992 is wellicht de meest onthutsende en genuanceerde film die ooit werd gemaakt over priesters die hun poten niet kunnen afhouden van zeer jeugdige personen. Henry Czerny zet een bijzondere 'creepy' vertolking neer als broeder Peter Lavin, de meest hardnekkige verkrachter in het weeshuis. Op feiten gebaseerd.3 - The boys of St. Vincent,part 2 Vijftien jaar later staan de broeders eindelijk terecht en komen hun gewezen slachtoffers getuigen. Aangrijpend en meeslepend vervolg in docudrama-stijl op de sterkste dramatisering van een pedofilieschandaal in de kerk, dat ooit op film werd gezet.4 - La mala educación Pedro Almodovars afrekening met het kindermisbruik door priesters in het oerkatholieke Franco Spanje is een sterk staaltje van hoe collectief trauma (Pedro haast er zich aan toe te voegen dat hij de penetrante pastorale zorgen niet zelf aan de lijve heeft ondervonden) tot kunst te transformeren. Afwisselend grillig, aangrijpend, grappig, woedend, mild, flamboyant, hartstochtelijk en wanhopig is dit beslist een van de toppers van de Spaanse meester.5 - Le souffle au coeur Prachtig hoe Louis Malle in die biechtscène uit Le Souffle au coeur het troebele, dubbelzinnige en hypocriete vat van deze herderlijke preek, zonder daarbij ooit in karikatuur te vervallen (met dank aan de grote acteur Michel Lonsdale natuurlijk).Patrick Duynslaegher