Panahi en Rasoulof clandestien in Cannes

De Iraanse filmmakers Jafar Panahi en Mohammad Rasoulof zitten momenteel in de gevangenis maar slaagden er toch in om elk een film te laten selecteren op het filmfestival van Cannes.

De vijftigjarige Iraanse regisseur Jafar Panahi werd in 2009 in zijn land gearresteerd omdat hij volgens het regime films draait tegen de Iraanse establishment. De man werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en mag gedurende twintig jaar geen films meer maken. Daar trok de cineast zich bitterweinig van aan.

‘Ceci n’est pas un Film’ is een documentaire geworden over het juridisch proces van Panahi himself. In de docu zien we hoe Panahi’s geduld zwaar op de proef wordt gesteld in afwachting van het verdict van het hoger beroep. Met deze prent krijgt het westen een idee van de actuele situatie in zijn geboorteland.

Mohammad Rasoulof, 38 jaar, kreeg om dezelfde reden ook een celstraf van zes jaar naar zijn hoofd geslingerd. Hij mag onder geen beding het land verlaten. Hij besloot dan maar om zijn rug naar het regime te keren en toch een nieuwe film uit zijn mouw te schudden. ‘Au Revoir’ vertelt het verhaal van een jonge advocate die aan de hand van een visum het land probeert te verlaten.

Het feit dat deze twee Iraniërs toch, hetzij op clandestiene wijze, films blijven maken is een krachtig signaal en een protest tegen het aan de macht zijnde regime in Iran. Gesterkt door de steun van het filmfestival van Cannes en de mensen uit de internationale filmgemeenschap kunnen de twee filmregisseurs de problematiek in hun land aan de kaak stellen.

Julie Herreman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content