De Britse archivist Bryony Dixon bestudeerde oude films uit China toen ze in een catalogus 'iets' vond wat refereerde naar 'The Death of Poor Joe'. De term deed haar denken aan 'Bleak House' van Charles Dickens. Ze vond daarbij onverwacht een filmpje die na onderzoek ook in het archief van het BFI te vinden was, maar onder een andere naam.

"Het is heel leuk om zoiets te ontdekken, zo kort na de 200e verjaardag van Dickens", zegt Dixon. "Het is een prachtige film en na al die jaren nog steeds in uitstekende staat. En het is de eerste Dickens-film!"

'The Death of Poor Joe' werd toegewezen aan Brits filmpionier G.A. Smith. Onderzoekers menen te weten dat het filmpje vóór maart 1901 gefilmd werd in de stad Brighton. Het toont Jo, een straatveger in Bright House, die tijdens een koude winteravond bevriest in de sneeuw, met een bezem in de hand. Een wachter vangt de vallende Jo op, wil hem helpen maar alle hulp komt te laat. Jo wordt hier gespeeld door Laura Bayley, de vrouw van G.A. Smith.

Het BFI meent dat het filmpje niet alleen geïnspireerd is op werk van Dickens maar ook op 'The Little Match Girl' van Hans Christian Anderson, het verhaal over een meisje dat sterft in de koude terwijl ze over warmte droomt.

De film zal te zien zijn tijdens een speciale screening tijdens de tentoonstelling 'Dickens: pre-1914 Short Films' op 9 en 23 maart in het BFI in Londen. (JV)

De Britse archivist Bryony Dixon bestudeerde oude films uit China toen ze in een catalogus 'iets' vond wat refereerde naar 'The Death of Poor Joe'. De term deed haar denken aan 'Bleak House' van Charles Dickens. Ze vond daarbij onverwacht een filmpje die na onderzoek ook in het archief van het BFI te vinden was, maar onder een andere naam."Het is heel leuk om zoiets te ontdekken, zo kort na de 200e verjaardag van Dickens", zegt Dixon. "Het is een prachtige film en na al die jaren nog steeds in uitstekende staat. En het is de eerste Dickens-film!" 'The Death of Poor Joe' werd toegewezen aan Brits filmpionier G.A. Smith. Onderzoekers menen te weten dat het filmpje vóór maart 1901 gefilmd werd in de stad Brighton. Het toont Jo, een straatveger in Bright House, die tijdens een koude winteravond bevriest in de sneeuw, met een bezem in de hand. Een wachter vangt de vallende Jo op, wil hem helpen maar alle hulp komt te laat. Jo wordt hier gespeeld door Laura Bayley, de vrouw van G.A. Smith. Het BFI meent dat het filmpje niet alleen geïnspireerd is op werk van Dickens maar ook op 'The Little Match Girl' van Hans Christian Anderson, het verhaal over een meisje dat sterft in de koude terwijl ze over warmte droomt. De film zal te zien zijn tijdens een speciale screening tijdens de tentoonstelling 'Dickens: pre-1914 Short Films' op 9 en 23 maart in het BFI in Londen. (JV)