Patricia Neal, die in 1963 de Oscar beste actrice in de wacht sleepte voor haar rol als harde huisvrouw in het Paul Newman drama 'Hud', werd zondag dood aangetroffen in haar woning in Manhattan. De voormalige Hollywood Leading Lady had al enige tijd longkanker. Ze was 84.

Haar carrière kende nochtans een glansrijke start. Ze schitterde als een mooie vrouw die stevig in haar schoenen stond in 'The Fountainhead' - met Gary Cooper waarmee ze drie jaar lang een romance had en tot haar eigen groot verdriet een kind van liet afstaan als tegenspeler - , 'The Day the Earth Stood Still' en 'A Face in the Crowd'.

Na haar Oscarzege in '63 kampte Neal met drie hartaanvallen en zag zich genoodzaakt terug te leren wandelen en praten. Ze herstelde op miraculeuze wijze en maakte in 1968 een comeback in 'The Subject Was Rose'. Die film leverde haar een Oscarnominatie op.

Neal was dertig jaar getrouwd met de schrijver en voormalige RAF-piloot Roald Dahl. Ze werd moeder van vijf maar moest aanzien hoe haar zoontje als zuigeling een hersenbeschadiging opliep, nadat zijn wandelwagentje omver werd gereden door een taxi, en hoe haar dochter stierf ten gevolge van de mazelen.

Bekijk hier een reclamespot waarin Neal een medicijn tegen pijn introduceert en zo haar status als harde tante in de hand werkt.

Andreas Ilegems

Patricia Neal, die in 1963 de Oscar beste actrice in de wacht sleepte voor haar rol als harde huisvrouw in het Paul Newman drama 'Hud', werd zondag dood aangetroffen in haar woning in Manhattan. De voormalige Hollywood Leading Lady had al enige tijd longkanker. Ze was 84. Haar carrière kende nochtans een glansrijke start. Ze schitterde als een mooie vrouw die stevig in haar schoenen stond in 'The Fountainhead' - met Gary Cooper waarmee ze drie jaar lang een romance had en tot haar eigen groot verdriet een kind van liet afstaan als tegenspeler - , 'The Day the Earth Stood Still' en 'A Face in the Crowd'. Na haar Oscarzege in '63 kampte Neal met drie hartaanvallen en zag zich genoodzaakt terug te leren wandelen en praten. Ze herstelde op miraculeuze wijze en maakte in 1968 een comeback in 'The Subject Was Rose'. Die film leverde haar een Oscarnominatie op. Neal was dertig jaar getrouwd met de schrijver en voormalige RAF-piloot Roald Dahl. Ze werd moeder van vijf maar moest aanzien hoe haar zoontje als zuigeling een hersenbeschadiging opliep, nadat zijn wandelwagentje omver werd gereden door een taxi, en hoe haar dochter stierf ten gevolge van de mazelen. Bekijk hier een reclamespot waarin Neal een medicijn tegen pijn introduceert en zo haar status als harde tante in de hand werkt. Andreas Ilegems