In The Diary of a Teenage Girl raakt de in de seventies opgroeiende Minnie geobsedeerd door de wens haar maagdelijkheid te verliezen aan de 35-jarige vriend van haar moeder. Ondanks erg eerlijk in beeld gebracht, blijkt dat te controversieel voor verschillende keuringscommissies.

Volledig mannelijk panel

De schrijver, regisseur en producer van de film - allemaal vrouwen -, hoopten dat de film in Groot-Brittannië het label '+15' zou halen. Dat is echter niet gebeurd - de film zal op het Britse eiland verboden zijn voor al wie jonger is dan 18 jaar - en dat wijten de maaksters aan het feit dat het panel van de British Board Film Classification volledig uit mannen bestaat.

Regisseur Marielle Heller betreurt de beslissing van het BBFC vooral omdat ze eindelijk een film heeft afgeleverd waarin een eerlijk beeld wordt geschapen van wat een meisje doorheen de puberteit meemaakt. "De media prent jonge meisjes eindeloos in dat jongens de enige zijn die seks willen. Er zijn tal van films die tonen dat wat jongens voelen op seksueel vlak perfect normaal is, maar niemand vertelt hoe het zit met de seksualiteit van meisjes. Integendeel: jonge meisje die seks willen, voelen zich vaak een freak omdat alles wat ze ooit hebben gelezen of gezien hen vertelde dat ze het niet horen te willen."

Teleurgesteld

De BBFC verklaart het +18-label door de expliciete seksscènes en een full frontal naakt beeld van Minnie, maar de makers van de film werpen op dat veel van deze opgesomde zaken gekaderd zijn in een educatieve context en dat daarom het label +15 beter op zijn plaats was geweest. Ook de seksuele relatie tussen een minderjarige en een volwassene werd opgedragen als reden voor de strenge beoordeling, maar ook dit argument wordt gemakkelijk gecounterd door de makers: films met een gelijkaardig thema, zoals Fish Tank en The Reader, geraakten wel voorbij de keuringscommissie en kregen een +15-stempel.

Vertigo, het distributiebedrijf van de film, deelde de volgende verklaring: "We zijn enorm ontgoocheld met deze beslissing. De film onderzoekt vrouwelijke seksualiteit op een gedurfde, maar eerlijke manier zonder dat er enige uitbuiting bij kwam kijken. In een tijdperk waarin jonge vrouwen continu geseksualiseerd en geobjectiveerd worden, vinden wij dat The Diary of a Teenage Girl een erg positieve en geruststellende boodschap zendt aan jonge meisjes over hun seksualiteit en lichaamsbeeld."

Ook hier KNT

In de VS werd de film als minder gevaarlijk voor jonge kinderen beschouwd, want daar zullen 17-jarigen de prent zonder begeleiding van een volwassene mogen bekijken - een erg genereuze beoordeling in een land waar films over seksueel plezier van vrouwen doorgaans voor volwassenen zijn weggelegd. België volgt de mening van Groot-Brittannië: The Diary of a Teenage Girl heeft ook hier de beoordeling KNT gekregen en zal in de cinemazalen dus enkel door jongeren vanaf 16 jaar bekeken kunnen worden.

Beetje Belgisch

Diary of a Teenage Girl is de eerste Amerikaanse productie van het Belgische productiehuis Caviar. Madeline Samit en de Belg Bert Hamelinck van Caviar waren de hoofdproducenten van de film.

EK via The Independent

In The Diary of a Teenage Girl raakt de in de seventies opgroeiende Minnie geobsedeerd door de wens haar maagdelijkheid te verliezen aan de 35-jarige vriend van haar moeder. Ondanks erg eerlijk in beeld gebracht, blijkt dat te controversieel voor verschillende keuringscommissies. De schrijver, regisseur en producer van de film - allemaal vrouwen -, hoopten dat de film in Groot-Brittannië het label '+15' zou halen. Dat is echter niet gebeurd - de film zal op het Britse eiland verboden zijn voor al wie jonger is dan 18 jaar - en dat wijten de maaksters aan het feit dat het panel van de British Board Film Classification volledig uit mannen bestaat. Regisseur Marielle Heller betreurt de beslissing van het BBFC vooral omdat ze eindelijk een film heeft afgeleverd waarin een eerlijk beeld wordt geschapen van wat een meisje doorheen de puberteit meemaakt. "De media prent jonge meisjes eindeloos in dat jongens de enige zijn die seks willen. Er zijn tal van films die tonen dat wat jongens voelen op seksueel vlak perfect normaal is, maar niemand vertelt hoe het zit met de seksualiteit van meisjes. Integendeel: jonge meisje die seks willen, voelen zich vaak een freak omdat alles wat ze ooit hebben gelezen of gezien hen vertelde dat ze het niet horen te willen."De BBFC verklaart het +18-label door de expliciete seksscènes en een full frontal naakt beeld van Minnie, maar de makers van de film werpen op dat veel van deze opgesomde zaken gekaderd zijn in een educatieve context en dat daarom het label +15 beter op zijn plaats was geweest. Ook de seksuele relatie tussen een minderjarige en een volwassene werd opgedragen als reden voor de strenge beoordeling, maar ook dit argument wordt gemakkelijk gecounterd door de makers: films met een gelijkaardig thema, zoals Fish Tank en The Reader, geraakten wel voorbij de keuringscommissie en kregen een +15-stempel.Vertigo, het distributiebedrijf van de film, deelde de volgende verklaring: "We zijn enorm ontgoocheld met deze beslissing. De film onderzoekt vrouwelijke seksualiteit op een gedurfde, maar eerlijke manier zonder dat er enige uitbuiting bij kwam kijken. In een tijdperk waarin jonge vrouwen continu geseksualiseerd en geobjectiveerd worden, vinden wij dat The Diary of a Teenage Girl een erg positieve en geruststellende boodschap zendt aan jonge meisjes over hun seksualiteit en lichaamsbeeld."In de VS werd de film als minder gevaarlijk voor jonge kinderen beschouwd, want daar zullen 17-jarigen de prent zonder begeleiding van een volwassene mogen bekijken - een erg genereuze beoordeling in een land waar films over seksueel plezier van vrouwen doorgaans voor volwassenen zijn weggelegd. België volgt de mening van Groot-Brittannië: The Diary of a Teenage Girl heeft ook hier de beoordeling KNT gekregen en zal in de cinemazalen dus enkel door jongeren vanaf 16 jaar bekeken kunnen worden. EK via The Independent