Het festival van de subversieve film in Zagreb toont films met een "linkse" sociale inslag. Oliver Stone was in Zagreb aanwezig voor de vertoning van zijn tiendelige documentaire "The Untold History of the United States", een reeks die de periode van de Tweede Wereldoorlog tot nu beslaat. In die reeks worden de minder fraaie kanten van het VS-optreden belicht, te beginnen met de atoombom op Hiroshima tot de oorlogen van Bush en Obama.

Stone is de trotse eigenaar van drie Oscarbeeldjes, die hij won voor de films "Platoon", "Born on the 4th of July" en zijn scenario voor Alan Parkers "Midnight Express". "Ik stel nog veel zelfkritiek vast in Oost-Europa", zei Stone in zijn dankwoord, "en dat bewonder ik, want dat hebben we bij ons in de VS ook een beetje nodig".

Aan het festival, dat op 4 mei begon en twee weken duurt, nemen meer dan 300 cineasten, intellectuelen, activisten en schrijvers deel. Bekendste deelnemers zijn de Sloveense neomarxistische filosoof Slavoj Zizek en de Brits-Pakistaanse schrijver en historicus Tariq Ali. (Belga/DB)

Het festival van de subversieve film in Zagreb toont films met een "linkse" sociale inslag. Oliver Stone was in Zagreb aanwezig voor de vertoning van zijn tiendelige documentaire "The Untold History of the United States", een reeks die de periode van de Tweede Wereldoorlog tot nu beslaat. In die reeks worden de minder fraaie kanten van het VS-optreden belicht, te beginnen met de atoombom op Hiroshima tot de oorlogen van Bush en Obama. Stone is de trotse eigenaar van drie Oscarbeeldjes, die hij won voor de films "Platoon", "Born on the 4th of July" en zijn scenario voor Alan Parkers "Midnight Express". "Ik stel nog veel zelfkritiek vast in Oost-Europa", zei Stone in zijn dankwoord, "en dat bewonder ik, want dat hebben we bij ons in de VS ook een beetje nodig". Aan het festival, dat op 4 mei begon en twee weken duurt, nemen meer dan 300 cineasten, intellectuelen, activisten en schrijvers deel. Bekendste deelnemers zijn de Sloveense neomarxistische filosoof Slavoj Zizek en de Brits-Pakistaanse schrijver en historicus Tariq Ali. (Belga/DB)