De 38-jarige Amerikaanse regisseuse van Chinese afkomst is de eerste vrouw in tien jaar die de prestigieuze prijs wint. Sofia Coppola won de Gouden Leeuw in 2010 met Somewhere.

In Nomadland, een van de zeldzame Amerikaanse producties dit jaar in Venetië, speelt actrice Frances McDormand, winnares van twee Oscars, een gebroken vrouw die alles achterlaat om als een nomade in een busje rond te trekken. De melancholische roadtrip dompelt de kijker onder in de wereld van de 'van dwellers' ('bewoners van bestelwagens'), Amerikanen die in hun ingerichte voertuig leven en van de ene job naar de andere gaan.

Winnaars in Venetië op een rijtje

- Gouden Leeuw voor beste film : "Nomadland" van Chloé Zhao (VS)

- Grote Prijs van de jury : "Nuevo Orden" van Michel Franco (Mexico)

- Zilveren Leeuw voor beste regisseur : de Japanner Kiyoshi Kurosawa met "Wife of a Spy"

- Prijs voor beste scenario : de Indiër Chaitanya Tamhane, scenarist en regisseur van "The disciple"

- Prijs voor beste actrice : de Britse Vanessa Kirby voor haar rol in "Pieces of a woman" van Kornel Mundruczo

- Prijs voor beste acteur: de Italiaan Pierfrancesco Favino voor zijn rol in "Padrenostro" van Claudio Noce

De 38-jarige Amerikaanse regisseuse van Chinese afkomst is de eerste vrouw in tien jaar die de prestigieuze prijs wint. Sofia Coppola won de Gouden Leeuw in 2010 met Somewhere. In Nomadland, een van de zeldzame Amerikaanse producties dit jaar in Venetië, speelt actrice Frances McDormand, winnares van twee Oscars, een gebroken vrouw die alles achterlaat om als een nomade in een busje rond te trekken. De melancholische roadtrip dompelt de kijker onder in de wereld van de 'van dwellers' ('bewoners van bestelwagens'), Amerikanen die in hun ingerichte voertuig leven en van de ene job naar de andere gaan. - Gouden Leeuw voor beste film : "Nomadland" van Chloé Zhao (VS) - Grote Prijs van de jury : "Nuevo Orden" van Michel Franco (Mexico) - Zilveren Leeuw voor beste regisseur : de Japanner Kiyoshi Kurosawa met "Wife of a Spy" - Prijs voor beste scenario : de Indiër Chaitanya Tamhane, scenarist en regisseur van "The disciple" - Prijs voor beste actrice : de Britse Vanessa Kirby voor haar rol in "Pieces of a woman" van Kornel Mundruczo - Prijs voor beste acteur: de Italiaan Pierfrancesco Favino voor zijn rol in "Padrenostro" van Claudio Noce