'De film is een veelbekroond, prachtig vormgegeven speelfilmdebuut over de vraag tot hoever je jezelf kunt en mag wegcijferen', zo klinkt het rapport. 'Next to Her' gaat over de 27-jarige Chelli, die samenwoont met haar jongere zus Gabby.

Gabby heeft een mentale en motorische handicap, waardoor ze totaal afhankelijk is. Chelli laat haar zus enkel alleen als ze gaat werken. Als een sociaal werkster dat te weten komt, moet Gabby tijdens haar werkuren naar een opvangtehuis. Intussen komt ook Zohar, een man die Chelli op het werk leerde kennen, bij hen inwonen.

'Dit aangrijpende werkstuk, met een dicht op de huid zittende camera, bijna uitsluitend gefilmd in een claustrofobisch aandoend, propvol gestouwd appartement, is een echte tour de force. De film gaat over opoffering, maar ook over liefde, woede, schuld en seks.'

Op de tweede plaats koos het publiek 'Tanna' van Martin Butler, gevolgd door 'Ixcanul' van Jayro Bustamante. (Belga/DB)

'De film is een veelbekroond, prachtig vormgegeven speelfilmdebuut over de vraag tot hoever je jezelf kunt en mag wegcijferen', zo klinkt het rapport. 'Next to Her' gaat over de 27-jarige Chelli, die samenwoont met haar jongere zus Gabby.Gabby heeft een mentale en motorische handicap, waardoor ze totaal afhankelijk is. Chelli laat haar zus enkel alleen als ze gaat werken. Als een sociaal werkster dat te weten komt, moet Gabby tijdens haar werkuren naar een opvangtehuis. Intussen komt ook Zohar, een man die Chelli op het werk leerde kennen, bij hen inwonen. 'Dit aangrijpende werkstuk, met een dicht op de huid zittende camera, bijna uitsluitend gefilmd in een claustrofobisch aandoend, propvol gestouwd appartement, is een echte tour de force. De film gaat over opoffering, maar ook over liefde, woede, schuld en seks.' Op de tweede plaats koos het publiek 'Tanna' van Martin Butler, gevolgd door 'Ixcanul' van Jayro Bustamante. (Belga/DB)