Van 11 tot 21 maart vond het Cinema Novo Festival plaats. De 27e editie van dit Vlaamse filmfestival is afgesloten met de bekendmaking van de winnaars. Deze keer ging de Camera Novoprijs (goed voor zo'n 8.000 euro) naar de Mexicaanse prent 'Cinco Dias Sin Nora', een zwarte komedie van regisseuse Mariana Chenillo. Een eervolle vermelding ging naar de prent '10 to 11' van Turks regisseur Pelin Esmer. De jongerenjury van het Cinema Novo Festival kende ook nog de Amakourouprijs toe aan een andere Mexicaanse prent 'Norteade' (Northless), van de hand van Rigoberto Pérezcano. Een film over een jonge Mexicaan Andres, die vastbesloten is om de Mexicaans-Amerikaanse grens over te steken.

De jury van het Cinema Novo Festival bestond dit jaar uit Sigrid Spruyt, Jeroen Vanacker, Reinhilde Weyns, Inge Verstraete en Natali Broods.
Die laatste was zo sympathiek om Knack Focus even te woord te staan.

De film Cinco Dias Sin Nora kaapte de Camera Novoprijs weg, terecht?
Natali Broods: Zeker. In het verhaal staat de zelfmoord van het hoofdpersonage centraal, maar ondanks het nogal sombere onderwerp is de film zeer goed verteerbaar en is het zeker geen donkere film. Vooral de fijne Joodse humor sprak me aan, het waren geen billenkletsers maar ik kan dat soort humor zeker smaken. Ook het openingsbeeld van de film is erg verwelkomend, daarin wordt een tafel gedekt voor de familie van het pas overleden hoofdpersonage. Op die manier wordt de kijker als het ware in het verhaal meegesleurd, en blijft die ook gebeten. De jury was ook behoorlijk eensgezind over de bekroning van deze prent.

De Turkse prent 10 to 11 kreeg een eervolle vermelding ...
Broods: Een hele mooie film, zeer persoonlijk. Het verhaal gaat over de 83-jarige Mithat Bey, een gepassioneerd collectioneur. De man is zodanig gek van verzamelen dat hij zich na verloop van tijd bijna niet meer kan voortbewegen in zijn eigen appartement. Ik hield heel erg van de koppigheid van de man, die uiteindelijk zelfs door zijn vrouw werd gedwongen om te kiezen voor haar of zijn collectie..en hij koos voor zijn verzameling (lacht). Niet enkel een sterk verhaal maar ook de acteerprestatie van het hoofdpersonage was zeer sterk, vandaar de vermelding.
Hoe was de ervaring als jurylid? Broods: Het was een superervaring. Heel interessant om zoveel films te bekijken die ik anders waarschijnlijk niet gezien zou hebben. Ook het overleg en de discussies met de andere juryleden waren zeer boeiend. Zo leerde ik opwelke factoren ik moest letten, en of ik al dan niet mijn buikgevoel moest volgen. Ik zag 10 prachtige films, waarvan er 9 meedongen naar de hoofdprijs.

Meer informatie over het Cinema Novo Festival kan op de website. Bekijk hieronder nog de trailer voor Cinco Dias Sin Nora.

Elisah Vandaele

Van 11 tot 21 maart vond het Cinema Novo Festival plaats. De 27e editie van dit Vlaamse filmfestival is afgesloten met de bekendmaking van de winnaars. Deze keer ging de Camera Novoprijs (goed voor zo'n 8.000 euro) naar de Mexicaanse prent 'Cinco Dias Sin Nora', een zwarte komedie van regisseuse Mariana Chenillo. Een eervolle vermelding ging naar de prent '10 to 11' van Turks regisseur Pelin Esmer. De jongerenjury van het Cinema Novo Festival kende ook nog de Amakourouprijs toe aan een andere Mexicaanse prent 'Norteade' (Northless), van de hand van Rigoberto Pérezcano. Een film over een jonge Mexicaan Andres, die vastbesloten is om de Mexicaans-Amerikaanse grens over te steken. De jury van het Cinema Novo Festival bestond dit jaar uit Sigrid Spruyt, Jeroen Vanacker, Reinhilde Weyns, Inge Verstraete en Natali Broods. Die laatste was zo sympathiek om Knack Focus even te woord te staan. De film Cinco Dias Sin Nora kaapte de Camera Novoprijs weg, terecht? Natali Broods: Zeker. In het verhaal staat de zelfmoord van het hoofdpersonage centraal, maar ondanks het nogal sombere onderwerp is de film zeer goed verteerbaar en is het zeker geen donkere film. Vooral de fijne Joodse humor sprak me aan, het waren geen billenkletsers maar ik kan dat soort humor zeker smaken. Ook het openingsbeeld van de film is erg verwelkomend, daarin wordt een tafel gedekt voor de familie van het pas overleden hoofdpersonage. Op die manier wordt de kijker als het ware in het verhaal meegesleurd, en blijft die ook gebeten. De jury was ook behoorlijk eensgezind over de bekroning van deze prent. De Turkse prent 10 to 11 kreeg een eervolle vermelding ... Broods: Een hele mooie film, zeer persoonlijk. Het verhaal gaat over de 83-jarige Mithat Bey, een gepassioneerd collectioneur. De man is zodanig gek van verzamelen dat hij zich na verloop van tijd bijna niet meer kan voortbewegen in zijn eigen appartement. Ik hield heel erg van de koppigheid van de man, die uiteindelijk zelfs door zijn vrouw werd gedwongen om te kiezen voor haar of zijn collectie..en hij koos voor zijn verzameling (lacht). Niet enkel een sterk verhaal maar ook de acteerprestatie van het hoofdpersonage was zeer sterk, vandaar de vermelding. Hoe was de ervaring als jurylid? Broods: Het was een superervaring. Heel interessant om zoveel films te bekijken die ik anders waarschijnlijk niet gezien zou hebben. Ook het overleg en de discussies met de andere juryleden waren zeer boeiend. Zo leerde ik opwelke factoren ik moest letten, en of ik al dan niet mijn buikgevoel moest volgen. Ik zag 10 prachtige films, waarvan er 9 meedongen naar de hoofdprijs. Meer informatie over het Cinema Novo Festival kan op de website. Bekijk hieronder nog de trailer voor Cinco Dias Sin Nora. Elisah Vandaele