"De gezondheidstoestand van papa is de laatste week snel achteruitgegaan. Hij is om 3 uur vannacht in onze armen gestorven", zei Antoine Tchernia. "Het heengaan van Monsieur Cinéma doet de filmliefhebber veel verdriet", zei Gilles Jacob, gewezen voorzitter van het internationaal filmfestival van Cannes. "Hij heeft het grote publiek zonder het te merken van film laten houden".

De op 21 januari 1928 in Parijs geboren Pierre Tchernia werkte mee aan de totstandkoming van het eerste Franse televisiejournaal in 1949. In 1955 verliet hij het journaal en werd presentator van viarietéprogramma's. Van 1966 tot 1988 was hij als een soort "Jo Röpcke" de referentie in Frankrijk qua filmbesprekingen op televisie. Hij maakte het grote publiek warm met zijn voorliefde voor de zevende kunst in programma's als "Monsieur Cinéma" en "Mardi cinéma".

(Belga/LP)

"De gezondheidstoestand van papa is de laatste week snel achteruitgegaan. Hij is om 3 uur vannacht in onze armen gestorven", zei Antoine Tchernia. "Het heengaan van Monsieur Cinéma doet de filmliefhebber veel verdriet", zei Gilles Jacob, gewezen voorzitter van het internationaal filmfestival van Cannes. "Hij heeft het grote publiek zonder het te merken van film laten houden". De op 21 januari 1928 in Parijs geboren Pierre Tchernia werkte mee aan de totstandkoming van het eerste Franse televisiejournaal in 1949. In 1955 verliet hij het journaal en werd presentator van viarietéprogramma's. Van 1966 tot 1988 was hij als een soort "Jo Röpcke" de referentie in Frankrijk qua filmbesprekingen op televisie. Hij maakte het grote publiek warm met zijn voorliefde voor de zevende kunst in programma's als "Monsieur Cinéma" en "Mardi cinéma".(Belga/LP)