Deze maand komt Fritz Langs science fiction-epos Metropolis uit op dvd en blu-ray. Als we één ding kunnen zeggen over die stille film uit 1927, dan is het wel dat hij een indruk heeft nagelaten in ons collectieve geheugen. Met name op gebied van de videoclips is de invloed van de prent nog steeds voelbaar.

Mogelijk hebben we dat te danken aan Giorgio Moroder. In 1984 voegde hij flashy kleureffecten en een hippe soundtrack aan de oorspronkelijke beelden toe om hem zo in één lange, hallucinante videoclip te veranderen. Muziek voor het project werd geleverd door onder meer Freddie Mercury. Met Queen kwam Freddie dan ook op de proppen met een muziekvideo die beeldmateriaal uit de film recycleerde.

De scène die in veel clips tot vandaag de dag nog het meest lijkt door te werken, is de befaamde dansscène. Daarin treedt de robot Futura (Brigitte Helm) in een nachtclub op als de Hoer van Babylon. Vooral memorabel zijn Helms indringende ogen.

Een jaar na Moroders bewerking kwam Madonna's Material Girl uit. De bijhorende clip was geënt op een performance van Marilyn Monroe, maar het is interessant om te zien hoe Madonna een visuele echo van de Babylon-scène aan die performance toevoegt.

En wat doen we bijvoorbeeld met de nieuwe clip van Lykke Li? Heel wat Babylon-elementen duiken op in de stijlvolle zwart-witclip: Lykke Li is exotisch uitgedost, echoot Helms spel met de sluier en gooit haar zwaar aangezette ogen in de strijd. Lykke's zwarte vingers en het pentagram dat ze neerkribbelt zouden verdere verwijzingen naar Metropolis kunnen zijn.

Ook over Yeah Yeah Yeahs' Skeletons valt qua ontlening aan de dansscène iets te zeggen. Spookachtige dans is zeker element nummer één van de videoclip, maar ook de lichaamloze ogen en het skelet doen denken aan Metropolis. Het zwart-wit en de vele dissolves maken het iets makkelijker het verband met de film te leggen.

Veel onderhuidser is het in Goldfrapps Alive. We zien veel gekoketteer met occult symbolisme en magie, maar vooral toch een verleidelijke danseres die mannen weet te domineren via haar ogen.


Of artiesten bewust verwijzen naar Fritz Langs film of gewoon meerijden op een cultuurhistorische erfenis valt moeilijk te zeggen. In elk geval is Futura uit Metropolis nog lang niet dood. Al wie daaraan twijfelt is bij deze uitgenodigd om nog eens te kijken naar de hoes van Lady Gaga's The Fame Monster.

Dieter Brusselaers

Deze maand komt Fritz Langs science fiction-epos Metropolis uit op dvd en blu-ray. Als we één ding kunnen zeggen over die stille film uit 1927, dan is het wel dat hij een indruk heeft nagelaten in ons collectieve geheugen. Met name op gebied van de videoclips is de invloed van de prent nog steeds voelbaar. Mogelijk hebben we dat te danken aan Giorgio Moroder. In 1984 voegde hij flashy kleureffecten en een hippe soundtrack aan de oorspronkelijke beelden toe om hem zo in één lange, hallucinante videoclip te veranderen. Muziek voor het project werd geleverd door onder meer Freddie Mercury. Met Queen kwam Freddie dan ook op de proppen met een muziekvideo die beeldmateriaal uit de film recycleerde.De scène die in veel clips tot vandaag de dag nog het meest lijkt door te werken, is de befaamde dansscène. Daarin treedt de robot Futura (Brigitte Helm) in een nachtclub op als de Hoer van Babylon. Vooral memorabel zijn Helms indringende ogen.Een jaar na Moroders bewerking kwam Madonna's Material Girl uit. De bijhorende clip was geënt op een performance van Marilyn Monroe, maar het is interessant om te zien hoe Madonna een visuele echo van de Babylon-scène aan die performance toevoegt.En wat doen we bijvoorbeeld met de nieuwe clip van Lykke Li? Heel wat Babylon-elementen duiken op in de stijlvolle zwart-witclip: Lykke Li is exotisch uitgedost, echoot Helms spel met de sluier en gooit haar zwaar aangezette ogen in de strijd. Lykke's zwarte vingers en het pentagram dat ze neerkribbelt zouden verdere verwijzingen naar Metropolis kunnen zijn. Ook over Yeah Yeah Yeahs' Skeletons valt qua ontlening aan de dansscène iets te zeggen. Spookachtige dans is zeker element nummer één van de videoclip, maar ook de lichaamloze ogen en het skelet doen denken aan Metropolis. Het zwart-wit en de vele dissolves maken het iets makkelijker het verband met de film te leggen. Veel onderhuidser is het in Goldfrapps Alive. We zien veel gekoketteer met occult symbolisme en magie, maar vooral toch een verleidelijke danseres die mannen weet te domineren via haar ogen. Of artiesten bewust verwijzen naar Fritz Langs film of gewoon meerijden op een cultuurhistorische erfenis valt moeilijk te zeggen. In elk geval is Futura uit Metropolis nog lang niet dood. Al wie daaraan twijfelt is bij deze uitgenodigd om nog eens te kijken naar de hoes van Lady Gaga's The Fame Monster. Dieter Brusselaers