Belgische vreugde op de uitreikingen in Parijs van de Césars, de "Franse oscars". Matthias Schoenaerts mocht de César in ontvangst nemen voor de "meilleur espoir masculin", beste opkomende acteur.

Straatvechter
De 35-jarige Schoenaerts dankt dat aan zijn rol als ietwat primitieve straatvechter en amateur-bokser in "De rouille et d'os" van Jacques Audiard. De film, gecoproduceerd door de gebroeders Dardenne, won eerder op de avond ook de César voor de beste adaptatie.

In zijn dankwoord droeg Schoenaerts de bekroning op aan zijn "sinds lang overleden vader", de bekende toneelacteur Julien Schoenaerts die in 2006 overleed.

Schoenaerts was op de uitreikings aanwezig samen met zijn vriendin Alexandra. Voor de gelegenheid droeg hij een kostuum van het label Les Hommes.

Oscar
Ook bij de Oscaruitreiking dit weekend is Matthias Schoenaerts voor het tweede opeenvolgende jaar een opgemerkte verschijning. Dood van een schaduw van regisseur Tom Van Avermaet, is genomineerd voor een Oscar in de categorie voor Beste Korte Film (Live Action). De kortfilm met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol, is hiermee de vijfde Vlaamse korte film ooit die een nominatie op zak weet te steken.

Vincent Patar
In Parijs was andere Belgische blijdschap in het Théâtre au Châtelet weggelegd voor Vincent Patar en Stéphane Aubier. Zij maakten, samen met de Fransman Benjamin Renner, met "Ernest et Célestine", een adaptatie van het werk van Gabrielle Vincent, naar de jury oordeelde de Beste Animatiefilm van het jaar. In 2005 waren Patar en Aubier met hun opmerkelijke "Panique au village" reeds genomineerd voor de César voor de beste buitenlandse film. (Belga/EE)

Belgische vreugde op de uitreikingen in Parijs van de Césars, de "Franse oscars". Matthias Schoenaerts mocht de César in ontvangst nemen voor de "meilleur espoir masculin", beste opkomende acteur. Straatvechter De 35-jarige Schoenaerts dankt dat aan zijn rol als ietwat primitieve straatvechter en amateur-bokser in "De rouille et d'os" van Jacques Audiard. De film, gecoproduceerd door de gebroeders Dardenne, won eerder op de avond ook de César voor de beste adaptatie. In zijn dankwoord droeg Schoenaerts de bekroning op aan zijn "sinds lang overleden vader", de bekende toneelacteur Julien Schoenaerts die in 2006 overleed. Schoenaerts was op de uitreikings aanwezig samen met zijn vriendin Alexandra. Voor de gelegenheid droeg hij een kostuum van het label Les Hommes. Oscar Ook bij de Oscaruitreiking dit weekend is Matthias Schoenaerts voor het tweede opeenvolgende jaar een opgemerkte verschijning. Dood van een schaduw van regisseur Tom Van Avermaet, is genomineerd voor een Oscar in de categorie voor Beste Korte Film (Live Action). De kortfilm met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol, is hiermee de vijfde Vlaamse korte film ooit die een nominatie op zak weet te steken.Vincent Patar In Parijs was andere Belgische blijdschap in het Théâtre au Châtelet weggelegd voor Vincent Patar en Stéphane Aubier. Zij maakten, samen met de Fransman Benjamin Renner, met "Ernest et Célestine", een adaptatie van het werk van Gabrielle Vincent, naar de jury oordeelde de Beste Animatiefilm van het jaar. In 2005 waren Patar en Aubier met hun opmerkelijke "Panique au village" reeds genomineerd voor de César voor de beste buitenlandse film. (Belga/EE)