The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen heeft de LUX Prijs van het Europees Parlement gewonnen. Dat werd bekendgemaakt tijdens de plenaire zitting in Straatsburg. Alle 766 leden van het Europees Parlement konden tot middernacht op dinsdag hun stem uitbrengen voor een van de drie finalisten. Door deze onderscheiding geniet The Broken Circle Breakdown op extra promotionele ondersteuning.

Tijdens de Venice Days afgelopen zomer schopte The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen het tot één van de drie finalisten voor de LUX Prijs, samen met het Frans-Italiaanse Miele (Valeria Golino) en de Britse film The Selfish Giant (Clio Barnard).

De drie films werden vertaald in de 24 Europese talen en binnen het kader van de LUX Film Days van midden oktober tot december vertoond in meer dan 40 steden verspreid over de 28 lidstaten van de Europese Unie. Europese filmliefhebbers kunnen daarbij ook nog steeds stemmen voor de Public Mention, de publieksprijs die aan één van de LUX-finalisten zal worden uitgereikt tijdens het Filmfestival van Karlovy Vary in 2014.

De winnaar van de LUX Prijs werd echter gekozen door de 766 leden van het Europees Parlement. Naast extra promotionele ondersteuning op maat, wordt van The Broken Circle Breakdown, nu ook een speciale versie gemaakt voor kijkers met een auditieve en/of visuele beperking.

Het Europees Parlement startte in 2007 met de uitreiking van de LUX Prijs, waarvoor een team van filmexperts telkens 10 Europese films selecteert. Met de prijs wil het Parlement films in de schijnwerper plaatsen die tot de kern van het Europese maatschappelijke debat doordringen. De geselecteerde films tonen de diversiteit en verschillende opinies over actuele sociale en politieke vraagstukken. Eerdere laureaten van de LUX Prijs zijn onder meer Les neiges du Kilimandjaro, Die Fremde, Le silence de Lorna en Auf der anderen Seite. (DB)

The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen heeft de LUX Prijs van het Europees Parlement gewonnen. Dat werd bekendgemaakt tijdens de plenaire zitting in Straatsburg. Alle 766 leden van het Europees Parlement konden tot middernacht op dinsdag hun stem uitbrengen voor een van de drie finalisten. Door deze onderscheiding geniet The Broken Circle Breakdown op extra promotionele ondersteuning. Tijdens de Venice Days afgelopen zomer schopte The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen het tot één van de drie finalisten voor de LUX Prijs, samen met het Frans-Italiaanse Miele (Valeria Golino) en de Britse film The Selfish Giant (Clio Barnard). De drie films werden vertaald in de 24 Europese talen en binnen het kader van de LUX Film Days van midden oktober tot december vertoond in meer dan 40 steden verspreid over de 28 lidstaten van de Europese Unie. Europese filmliefhebbers kunnen daarbij ook nog steeds stemmen voor de Public Mention, de publieksprijs die aan één van de LUX-finalisten zal worden uitgereikt tijdens het Filmfestival van Karlovy Vary in 2014. De winnaar van de LUX Prijs werd echter gekozen door de 766 leden van het Europees Parlement. Naast extra promotionele ondersteuning op maat, wordt van The Broken Circle Breakdown, nu ook een speciale versie gemaakt voor kijkers met een auditieve en/of visuele beperking. Het Europees Parlement startte in 2007 met de uitreiking van de LUX Prijs, waarvoor een team van filmexperts telkens 10 Europese films selecteert. Met de prijs wil het Parlement films in de schijnwerper plaatsen die tot de kern van het Europese maatschappelijke debat doordringen. De geselecteerde films tonen de diversiteit en verschillende opinies over actuele sociale en politieke vraagstukken. Eerdere laureaten van de LUX Prijs zijn onder meer Les neiges du Kilimandjaro, Die Fremde, Le silence de Lorna en Auf der anderen Seite. (DB)