IJzersterk low key-regiedebuut van Thomas Bidegain, scenarist van het onthutsende 'A perdre la raison' en sinds 'Un Prophète' de vaste screenwriter van Gouden Palm-laureaat Jacques Audiard. Hij construeert de wanhopige zoektocht van een countryliefhebber naar zijn verdwenen dochter van zestien, die tot de islam zou zijn bekeerd.

'Les Cowboys' opent aan het midden van de jaren negentig in het Oosten van Frankrijk. Het verhaal wordt aanvankelijk verteld door middel van een aantal ogenschijnlijk triviale gebeurtenissen in een kleine hechte gemeenschap. De tweede helft van de film speelt lang na de bewuste feiten en toont hoe de intussen volwassen geworden jongere broer van het meisje zijn zus op het spoor komt in de heuvels van Afghanistan.

Bidegain is niet bekommerd om de kloof tussen Oost en West, noch trekt hij van leer tegen het terrorisme - al gebruikt hij journaalbeelden over de aanslag op de WTC-torens en de Londense metro om op subtiele wijze het verstrijken van de tijd aan te duiden.

'Les Cowboys' is echter bovenal geïnspireerd door John Fords magistrale western 'The Searchers' (1956), naar welke de film openlijk refereert. De regisseur verweeft het allemaal naadloos tot een even beheerste als aangrijpende queeste, waar een grote geladenheid van uit gaat.

De Belgische acteur François Damiens geeft een imposante fysieke gestalte aan de pater familias die halsstarrig weigert om zijn dochter op te geven en voor wie de verdwijning ook langzaam zijn tol eist.

Dieter Vanden Bossche

IJzersterk low key-regiedebuut van Thomas Bidegain, scenarist van het onthutsende 'A perdre la raison' en sinds 'Un Prophète' de vaste screenwriter van Gouden Palm-laureaat Jacques Audiard. Hij construeert de wanhopige zoektocht van een countryliefhebber naar zijn verdwenen dochter van zestien, die tot de islam zou zijn bekeerd.'Les Cowboys' opent aan het midden van de jaren negentig in het Oosten van Frankrijk. Het verhaal wordt aanvankelijk verteld door middel van een aantal ogenschijnlijk triviale gebeurtenissen in een kleine hechte gemeenschap. De tweede helft van de film speelt lang na de bewuste feiten en toont hoe de intussen volwassen geworden jongere broer van het meisje zijn zus op het spoor komt in de heuvels van Afghanistan. Bidegain is niet bekommerd om de kloof tussen Oost en West, noch trekt hij van leer tegen het terrorisme - al gebruikt hij journaalbeelden over de aanslag op de WTC-torens en de Londense metro om op subtiele wijze het verstrijken van de tijd aan te duiden.'Les Cowboys' is echter bovenal geïnspireerd door John Fords magistrale western 'The Searchers' (1956), naar welke de film openlijk refereert. De regisseur verweeft het allemaal naadloos tot een even beheerste als aangrijpende queeste, waar een grote geladenheid van uit gaat. De Belgische acteur François Damiens geeft een imposante fysieke gestalte aan de pater familias die halsstarrig weigert om zijn dochter op te geven en voor wie de verdwijning ook langzaam zijn tol eist. Dieter Vanden Bossche