Op die piano speelde het zwarte personage Sam (Dooley Wilson) voor Ingrid Bergman (Ilsa Lund in de prent) het nummer "As time goes by" nadat zij de historische woorden "Play it, Sam. Play it for old time's sake" had gedebiteerd.

De piano was het orgelpunt van een veiling bij Bonhams van 200 lots uit de vergane glorietijden van Hollywood, waarvan dertig props, decorstukken en andere objecten uit de klassieker uit 1942 van Michael Curtiz.

Eveneens te koop waren jurken van Grace Kelly, Marilyn Monroe, Judy Garland en Rita Hayworth, een kostuumvest die Clark Gable droeg in "Gone with the Wind", het leeuwenpak van Bert Lahr uit de originele "The Wizard of Oz" en tientallen affiches, foto's of geannoteerde scenario's.

Beginbedrag voor de piano uit "Casablanca" was 1,6 miljoen. Drie minuten later was het tokkelinstrument verkocht voor meer dan het dubbele. De piano, vermoedelijk uit 1927, telt 58 toetsen. Dat zijn er dertig minder dan de hedendaagse "klassieke piano".

AFP
© AFP

Ook het scenario, met opmerkingen van de scenarist, van "Casablanca" deed het met 100.000 dollar verre van slecht. Het script had als titel "Everybody goes to Rick's". Rick's Café Américain (Rick werd gespeeld door Humphrey Bogart) stond centraal in de film, met zowel nazi-bezetters als Franse verzetslui onder het vaste klienteel.

(Belga/MS)

Op die piano speelde het zwarte personage Sam (Dooley Wilson) voor Ingrid Bergman (Ilsa Lund in de prent) het nummer "As time goes by" nadat zij de historische woorden "Play it, Sam. Play it for old time's sake" had gedebiteerd. De piano was het orgelpunt van een veiling bij Bonhams van 200 lots uit de vergane glorietijden van Hollywood, waarvan dertig props, decorstukken en andere objecten uit de klassieker uit 1942 van Michael Curtiz. Eveneens te koop waren jurken van Grace Kelly, Marilyn Monroe, Judy Garland en Rita Hayworth, een kostuumvest die Clark Gable droeg in "Gone with the Wind", het leeuwenpak van Bert Lahr uit de originele "The Wizard of Oz" en tientallen affiches, foto's of geannoteerde scenario's. Beginbedrag voor de piano uit "Casablanca" was 1,6 miljoen. Drie minuten later was het tokkelinstrument verkocht voor meer dan het dubbele. De piano, vermoedelijk uit 1927, telt 58 toetsen. Dat zijn er dertig minder dan de hedendaagse "klassieke piano". Ook het scenario, met opmerkingen van de scenarist, van "Casablanca" deed het met 100.000 dollar verre van slecht. Het script had als titel "Everybody goes to Rick's". Rick's Café Américain (Rick werd gespeeld door Humphrey Bogart) stond centraal in de film, met zowel nazi-bezetters als Franse verzetslui onder het vaste klienteel.(Belga/MS)