Miles Ahead ***

Van Don Cheadle met Don Cheadle, Ewan McGregor en Emayatzy Corinealdi

'If you're going to tell a story, come with some attitude, man.' Don Cheadle neemt de woorden die hij zelf in de mond van zijn idool Miles Davis legt heel serieus in deze biopic die geen biopic wil zijn. In plaats van een rechttoe rechtaan verhaal met de ups en downs uit Davis' woelige leven serveert Cheadle een komische genre bender die zich concentreert op de late jaren zeventig, een periode waarin de legendarische jazzmuzikant even van de muzikale radar verdween.

Het idee is natuurlijk dat het geheel lijkt op een jazzimprovisatie waar Davis zich zelf in had kunnen vinden. Dat lukt het best in de scènes waarin Cheadle de muziek zijn mise-en-scène laat bepalen en hij het verhaal even loslaat. De compleet verzonnen avonturen van Miles, een Rolling Stone-journalist (McGregor) en enkele gestolen opnames zijn wel charmant, maar net niet boeiend genoeg om te verantwoorden dat figuren als Dizzy Gillespie of John Coltrane nergens te bespeuren zijn.

Sam De Wilde

'If you're going to tell a story, come with some attitude, man.' Don Cheadle neemt de woorden die hij zelf in de mond van zijn idool Miles Davis legt heel serieus in deze biopic die geen biopic wil zijn. In plaats van een rechttoe rechtaan verhaal met de ups en downs uit Davis' woelige leven serveert Cheadle een komische genre bender die zich concentreert op de late jaren zeventig, een periode waarin de legendarische jazzmuzikant even van de muzikale radar verdween. Het idee is natuurlijk dat het geheel lijkt op een jazzimprovisatie waar Davis zich zelf in had kunnen vinden. Dat lukt het best in de scènes waarin Cheadle de muziek zijn mise-en-scène laat bepalen en hij het verhaal even loslaat. De compleet verzonnen avonturen van Miles, een Rolling Stone-journalist (McGregor) en enkele gestolen opnames zijn wel charmant, maar net niet boeiend genoeg om te verantwoorden dat figuren als Dizzy Gillespie of John Coltrane nergens te bespeuren zijn. Sam De Wilde