Zij was de laatste overlevende van de cast van de film over liefde in tijden van oorlog. Merkwaardig genoeg was de rest van haar leven op romantisch vlak al even woelig als dat van "Yvonne".

Lebeau ontvluchtte met haar man Parijs wegens de oprukkende nazi's. In 1941 maakte zij haar Hollywood-debuut naast Charles Boyer in het drama "Hold back the Dawn", een jaar later gevolgd door een rol in de biopic "Gentleman Jim" met Errol Flynn in de rol van bokser Jim Corbett.

Dan volgde haar hoogtepunt als Yvonne, een van de vrouwen die even van de gunsten van Rick Blaine (Bogart) mochten genieten vooraleer gedumpt te worden - Blaine blijft verzot op zijn ex Ingrid Bergman.

Yvonne papt aan met een nazi, maar hervindt haar patriottisme en zingt in een sleutelscène luidkeels de Marseillaise mee en roept 'Vive la France'. De tranen die zij toen 'on stage' liet, waren echt. Een fiks deel van de Casablanca-cast kende het script maar al te goed, wegens zelf op de vlucht voor de nazi's. Haar toenmalige echtgenoot Marcel Dalio, van wie zij nog in '42 scheidde, speelde in Casablanca de rol van de croupier in Rick's Café.

Na twee andere films in Tinseltown - "Paris After Dark" en "Music for Millions" - keerde Lebeau terug naar Frankrijk. Haar latere filmcarrière omvat rollen als temperamentvolle Française in Fellini's meesterwerk "Otto e mezzo" en in "La Parisienne", naast Brigitte Bardot. (Belga)

Zij was de laatste overlevende van de cast van de film over liefde in tijden van oorlog. Merkwaardig genoeg was de rest van haar leven op romantisch vlak al even woelig als dat van "Yvonne". Lebeau ontvluchtte met haar man Parijs wegens de oprukkende nazi's. In 1941 maakte zij haar Hollywood-debuut naast Charles Boyer in het drama "Hold back the Dawn", een jaar later gevolgd door een rol in de biopic "Gentleman Jim" met Errol Flynn in de rol van bokser Jim Corbett. Dan volgde haar hoogtepunt als Yvonne, een van de vrouwen die even van de gunsten van Rick Blaine (Bogart) mochten genieten vooraleer gedumpt te worden - Blaine blijft verzot op zijn ex Ingrid Bergman. Yvonne papt aan met een nazi, maar hervindt haar patriottisme en zingt in een sleutelscène luidkeels de Marseillaise mee en roept 'Vive la France'. De tranen die zij toen 'on stage' liet, waren echt. Een fiks deel van de Casablanca-cast kende het script maar al te goed, wegens zelf op de vlucht voor de nazi's. Haar toenmalige echtgenoot Marcel Dalio, van wie zij nog in '42 scheidde, speelde in Casablanca de rol van de croupier in Rick's Café. Na twee andere films in Tinseltown - "Paris After Dark" en "Music for Millions" - keerde Lebeau terug naar Frankrijk. Haar latere filmcarrière omvat rollen als temperamentvolle Française in Fellini's meesterwerk "Otto e mezzo" en in "La Parisienne", naast Brigitte Bardot. (Belga)