Kan u zich de openingsscène van Waterworld voor de geest halen? Nee? Haal dat schaamrood van uw wangen, het is voor niets nodig, wij frissen uw geheugen graag op. De post-apocalyptische kaskraker uit 1995 steekt van wal met Costner die in een afgesneden petfles pist, de geurige vloeistof vervolgens langs een ingewikkeld pompsysteem stuurt en tenslotte likkebaardend langs de mondholte binnengiet.

Dit bracht de man op ideeën. Costner investeerde prompt in de veelbelovende technologie. Wees gerust, de technologie is nobeler dan u denkt. Sinds 1995 pompte de ster uit onder meer Dances With Wolves meerdere miljoenen Amerikaanse dollars in Costner Industries Nevada Corporation. Dat bedrijf, onder leiding van Kevins broer Dan, diende een apparaat te ontwikkelen dat bij grote olierampen kon worden ingezet om olie van water te scheiden. 15 jaar lang was er geen interesse voor deze 'Ocean Therapy', maar BP brengt daar verandering in. Het Britse energieconcern zet zes prototypes in om de gigantische olieramp in de Golf van Mexico te lijf te gaan.

Het toestel van Costner zuigt het vervuilde water op, zuivert door middel van een centrifugesysteem de olie eruit en spuwt het verkregen propere water terug in de oceaan. Één machine kan volgens Costner zowat 800 000 liter per dag zuiveren. Naast de inzet van deze 'Ocean Therapy' haalt Costner ook z'n portefeuille boven, hij schenkt 26 miljoen dollar (21 miljoen euro) aan de bestrijding van de ramp.

Jan Walraven

Kan u zich de openingsscène van Waterworld voor de geest halen? Nee? Haal dat schaamrood van uw wangen, het is voor niets nodig, wij frissen uw geheugen graag op. De post-apocalyptische kaskraker uit 1995 steekt van wal met Costner die in een afgesneden petfles pist, de geurige vloeistof vervolgens langs een ingewikkeld pompsysteem stuurt en tenslotte likkebaardend langs de mondholte binnengiet. Dit bracht de man op ideeën. Costner investeerde prompt in de veelbelovende technologie. Wees gerust, de technologie is nobeler dan u denkt. Sinds 1995 pompte de ster uit onder meer Dances With Wolves meerdere miljoenen Amerikaanse dollars in Costner Industries Nevada Corporation. Dat bedrijf, onder leiding van Kevins broer Dan, diende een apparaat te ontwikkelen dat bij grote olierampen kon worden ingezet om olie van water te scheiden. 15 jaar lang was er geen interesse voor deze 'Ocean Therapy', maar BP brengt daar verandering in. Het Britse energieconcern zet zes prototypes in om de gigantische olieramp in de Golf van Mexico te lijf te gaan. Het toestel van Costner zuigt het vervuilde water op, zuivert door middel van een centrifugesysteem de olie eruit en spuwt het verkregen propere water terug in de oceaan. Één machine kan volgens Costner zowat 800 000 liter per dag zuiveren. Naast de inzet van deze 'Ocean Therapy' haalt Costner ook z'n portefeuille boven, hij schenkt 26 miljoen dollar (21 miljoen euro) aan de bestrijding van de ramp.Jan Walraven