Argo gaat over een geheime reddingsmissie van van de Amerikaanse CIA in de woele jaren '70. Zes Amerikaanse diplomaten zitten na een bomaanslag op de Amerikaanse ambassade vast in Iran. CIA-agent Tony Mendez en de Canadese ambassadeur Ken Taylor zetten een fictieve Hollywoodfilm genaamd 'Argo' op poten die moet dienen als dekmantel om het zestal veilig uit het land te repatriëren. De film, gebaseerd op waargebeurde feiten, kreeg heel wat lof over zich heen. Een Oscar voor beste film van 2013 was de hoofdprijs die regisseur Ben Affleck in de lucht mocht steken.

Iranofobische propaganda Het Amerikaanse nieuwsagentschap AP claimt nu dat de Franse advocate Isabelle Countant-Peyre naar Iran is gevlogen om de Iraanse autoriteiten te informeren over hun juridische mogelijkheden. "Ik zal Iran verdedigen tegen films zoals Argo, die door Hollywood gemaakt worden om het landsimago te schaden", zegt Countant-Peyre tijdens de officiele persconferentie. "Ik zal de Iraanse bevolking steunen om de wereld te informeren over de propagandaverspreiding tegen Iran. We zullen de filmdistributeurs kunnen blokkeren om hen zo te dwingen tot excuses. Ze moeten bekennen dat de film niet meer is dan een pure Iranofobische leugen."

Iraanse bioscoopcomplexen doen volop mee aan de boycot en weigeren de film te laten draaien. Een handvol filmcritici en officiële instanties zag de film wel, in Teheran. In het opvolgende officiële statement werd er na de screening gezegd dat "prijzen geven aan een anti-Iranfilm een propaganda-aanval is tegen de natie en tegen de hele mensheid". Volgens de critici wordt de Iraanse bevolking als vijandig, overemotioneel en irrationeel afgeschilderd. Dit druist in tegen de werkelijkheid.

Niet de eerste keer Het is niet de eerste keer dat Iran de spreekwoordelijke degens kruist met Hollywood. In 1991 werd het familiedrama Not Without My Daughter ook al bestempeld als 'onrealistisch'. Die film gaat over een gelukkig getrouwd Amerikaans-Iranees stel. Wanneer het koppel naar Iran reist, verandert de man van een opgewekte hoogopgeleide echtgenoot in een rustieke strenge macho die zijn vrouw dwingt in Iran te blijven. In 2007 mocht de film 300 het ook ontgelden. De actiefilm over de langdurige oorlog tussen de Grieken en de Perzen, beledigde Iran ook. De Iraanse cultuur zou immers niet waarheidsgetrouw worden weergegeven.

Op de Iraanse zwarte markten is een bootleg-copy van Argo ondertussen de meest gegeerde dvd die er is. Volgens verkopers is Argo de best verkopende dvd in jaren. (TR)

Argo gaat over een geheime reddingsmissie van van de Amerikaanse CIA in de woele jaren '70. Zes Amerikaanse diplomaten zitten na een bomaanslag op de Amerikaanse ambassade vast in Iran. CIA-agent Tony Mendez en de Canadese ambassadeur Ken Taylor zetten een fictieve Hollywoodfilm genaamd 'Argo' op poten die moet dienen als dekmantel om het zestal veilig uit het land te repatriëren. De film, gebaseerd op waargebeurde feiten, kreeg heel wat lof over zich heen. Een Oscar voor beste film van 2013 was de hoofdprijs die regisseur Ben Affleck in de lucht mocht steken. Iranofobische propaganda Het Amerikaanse nieuwsagentschap AP claimt nu dat de Franse advocate Isabelle Countant-Peyre naar Iran is gevlogen om de Iraanse autoriteiten te informeren over hun juridische mogelijkheden. "Ik zal Iran verdedigen tegen films zoals Argo, die door Hollywood gemaakt worden om het landsimago te schaden", zegt Countant-Peyre tijdens de officiele persconferentie. "Ik zal de Iraanse bevolking steunen om de wereld te informeren over de propagandaverspreiding tegen Iran. We zullen de filmdistributeurs kunnen blokkeren om hen zo te dwingen tot excuses. Ze moeten bekennen dat de film niet meer is dan een pure Iranofobische leugen." Iraanse bioscoopcomplexen doen volop mee aan de boycot en weigeren de film te laten draaien. Een handvol filmcritici en officiële instanties zag de film wel, in Teheran. In het opvolgende officiële statement werd er na de screening gezegd dat "prijzen geven aan een anti-Iranfilm een propaganda-aanval is tegen de natie en tegen de hele mensheid". Volgens de critici wordt de Iraanse bevolking als vijandig, overemotioneel en irrationeel afgeschilderd. Dit druist in tegen de werkelijkheid. Niet de eerste keer Het is niet de eerste keer dat Iran de spreekwoordelijke degens kruist met Hollywood. In 1991 werd het familiedrama Not Without My Daughter ook al bestempeld als 'onrealistisch'. Die film gaat over een gelukkig getrouwd Amerikaans-Iranees stel. Wanneer het koppel naar Iran reist, verandert de man van een opgewekte hoogopgeleide echtgenoot in een rustieke strenge macho die zijn vrouw dwingt in Iran te blijven. In 2007 mocht de film 300 het ook ontgelden. De actiefilm over de langdurige oorlog tussen de Grieken en de Perzen, beledigde Iran ook. De Iraanse cultuur zou immers niet waarheidsgetrouw worden weergegeven. Op de Iraanse zwarte markten is een bootleg-copy van Argo ondertussen de meest gegeerde dvd die er is. Volgens verkopers is Argo de best verkopende dvd in jaren. (TR)