Tot groot jolijt van het Iraanse volk won 'A Separation' de Oscar voor beste niet-Engelstalige film bij de 84ste Academy Awards. De film van Asghar Farhadi versloeg onder anderen Rundskop en de Israëlische prent 'Footnote'. Vooral het verslaan van die laatstgenoemde film is mentaal een grote opsteker voor de Islamitische republiek. De relatie tussen Iran en Israël valt op zijn zachtst gezegd woelig te noemen.

Controverse
De film krijgt veel kritiek van enkele Iraanse conservatieve leiders. Volgens hen beeldt 'A Separation' Iran af als een land waarvan de inwoners het liefst willen wegvluchten, waar er veel politieke onrusten zijn en waar genderongelijkheid dagelijkse kost is. De prominente Iraanse schrijver Masoud Ferasati noemde 'A Separation' een verpersoonlijking van het stereotype beeld die de "vuile westerlingen" hebben van zijn thuisland.

Het is niet de eerste keer dat er in Iran controverse ontstaat rond de film van Asghar Farhadi. In 2010 dwongen de Iraanse autoriteiten om het filmen van 'A Separation' stil te leggen omdat de regisseur openlijk kritiek had geuit over de gevangenname van collega's Mohsen Makhmalbaf en Jafar Panahi. Nadat Farhadi zijn excuses had aangeboden mocht hij verderwerken aan zijn film. (BW)

Tot groot jolijt van het Iraanse volk won 'A Separation' de Oscar voor beste niet-Engelstalige film bij de 84ste Academy Awards. De film van Asghar Farhadi versloeg onder anderen Rundskop en de Israëlische prent 'Footnote'. Vooral het verslaan van die laatstgenoemde film is mentaal een grote opsteker voor de Islamitische republiek. De relatie tussen Iran en Israël valt op zijn zachtst gezegd woelig te noemen.Controverse De film krijgt veel kritiek van enkele Iraanse conservatieve leiders. Volgens hen beeldt 'A Separation' Iran af als een land waarvan de inwoners het liefst willen wegvluchten, waar er veel politieke onrusten zijn en waar genderongelijkheid dagelijkse kost is. De prominente Iraanse schrijver Masoud Ferasati noemde 'A Separation' een verpersoonlijking van het stereotype beeld die de "vuile westerlingen" hebben van zijn thuisland. Het is niet de eerste keer dat er in Iran controverse ontstaat rond de film van Asghar Farhadi. In 2010 dwongen de Iraanse autoriteiten om het filmen van 'A Separation' stil te leggen omdat de regisseur openlijk kritiek had geuit over de gevangenname van collega's Mohsen Makhmalbaf en Jafar Panahi. Nadat Farhadi zijn excuses had aangeboden mocht hij verderwerken aan zijn film. (BW)