Site The Daily Beast polste bij Martin Scorsese naar zijn elf favoriete horrorfilms aller tijden. Op 11 staat Psycho van Hitchcock - een klassieker die geen uitleg behoeft - maar dit is de top10.

1/ The Haunting (1963)
Klassieker geregisseerd door Robert Wise, over kwaadaardige fantomen die een huis op stelten zetten.

2/ Isle of the Dead (1945)

Vampierfilm die zich afspeelt op een Grieks eiland tijdens de eerste Balkanoorlog. Boris Karloff speelt een generaal die tijdens een pestepidemie jacht maakt op een vorvolakas, een vrouwelijke vampier uit de Griekse mythologie.

3/ The Uninvited (1944)

Engelse griezelprent waarin, net zoals in 'The Haunting', een bezeten huis de hoofdrol opeist. Lewis Allen tekende voor de regie, Ray Milland en Ruth Hussey voor de rol van broer en zus die het spookhuis bewonen.

4/ The Entity (1981)

Thriller waarin Barbara Hershley wordt lastiggevallen en zelfs verkracht door een onzichtbare demon. Onheilspellend realistisch.

5/ Dead of Night (1945)

Compilatiehorrorfilm waarin een architect het huis van zijn nachtmerries bezoekt. De beste episode is geregisseerd door Alberto Cavalcanti en vertelt het verhaal van een schizofrene buikspreker wiens pop eigenlijk de touwtjes in handen heeft. De bizarre twist zou Hitchcock geïnspireerd hebben voor 'Psycho'.

6/ The Changeling (1980)

Poltergeistshocker waarin George C. Scott, na de tragische dood van vrouw en dochter in een auto-ongeluk, zijn leven terug op de rails tracht te krijgen in een enorm herenhuis in Seattle. De mansion is echter het werkveld van de geest van een vermoord meisje.

7/ The Shining (1980)
Jack Nicholson zet in deze Kubrick-classic misschien wel zijn meest verknipte vertolking neer. 'Here's Johnny!'

8/ The Exorcist (1973)

Ongelooflijk wat kleine meid Linda Blair, wanneer bezeten door demon Pazuzu, zichzelf en haar omgeving allemaal aandoet. Nog steeds afschrikwekkend, zoveel decennia later.

9/ Night of the Demon (1957)

Jacques Tourneur, één van Scorsese's fetisjregisseurs, tekent hier voor waarschijnlijk de beste film uit z'n carrière. Het verhaal draait rond een Amerikaanse professor die het doen en laten van een Britse satanische sekte onderzoekt.

10/ The Innocents (1961)
Verfilming van Henry James' roman The Turn of the Screw, waarin een gouvernante en haar kinderen ervan overtuigd zijn dat het in hun huis en omgeving spookt. Volgens Scorsese één van de weinige James-verfilmingen die het werk van de auteur alle eer aandoen.

Site The Daily Beast polste bij Martin Scorsese naar zijn elf favoriete horrorfilms aller tijden. Op 11 staat Psycho van Hitchcock - een klassieker die geen uitleg behoeft - maar dit is de top10.1/ The Haunting (1963) Klassieker geregisseerd door Robert Wise, over kwaadaardige fantomen die een huis op stelten zetten. 2/ Isle of the Dead (1945) Vampierfilm die zich afspeelt op een Grieks eiland tijdens de eerste Balkanoorlog. Boris Karloff speelt een generaal die tijdens een pestepidemie jacht maakt op een vorvolakas, een vrouwelijke vampier uit de Griekse mythologie. 3/ The Uninvited (1944) Engelse griezelprent waarin, net zoals in 'The Haunting', een bezeten huis de hoofdrol opeist. Lewis Allen tekende voor de regie, Ray Milland en Ruth Hussey voor de rol van broer en zus die het spookhuis bewonen. 4/ The Entity (1981) Thriller waarin Barbara Hershley wordt lastiggevallen en zelfs verkracht door een onzichtbare demon. Onheilspellend realistisch. 5/ Dead of Night (1945) Compilatiehorrorfilm waarin een architect het huis van zijn nachtmerries bezoekt. De beste episode is geregisseerd door Alberto Cavalcanti en vertelt het verhaal van een schizofrene buikspreker wiens pop eigenlijk de touwtjes in handen heeft. De bizarre twist zou Hitchcock geïnspireerd hebben voor 'Psycho'. 6/ The Changeling (1980) Poltergeistshocker waarin George C. Scott, na de tragische dood van vrouw en dochter in een auto-ongeluk, zijn leven terug op de rails tracht te krijgen in een enorm herenhuis in Seattle. De mansion is echter het werkveld van de geest van een vermoord meisje. 7/ The Shining (1980) Jack Nicholson zet in deze Kubrick-classic misschien wel zijn meest verknipte vertolking neer. 'Here's Johnny!' 8/ The Exorcist (1973) Ongelooflijk wat kleine meid Linda Blair, wanneer bezeten door demon Pazuzu, zichzelf en haar omgeving allemaal aandoet. Nog steeds afschrikwekkend, zoveel decennia later. 9/ Night of the Demon (1957) Jacques Tourneur, één van Scorsese's fetisjregisseurs, tekent hier voor waarschijnlijk de beste film uit z'n carrière. Het verhaal draait rond een Amerikaanse professor die het doen en laten van een Britse satanische sekte onderzoekt. 10/ The Innocents (1961) Verfilming van Henry James' roman The Turn of the Screw, waarin een gouvernante en haar kinderen ervan overtuigd zijn dat het in hun huis en omgeving spookt. Volgens Scorsese één van de weinige James-verfilmingen die het werk van de auteur alle eer aandoen.