Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Overzicht van enkele hoogtepunten (video)

In enkele video's krijgt u hier een overzicht van hoogtepunten van de Oscars. Het optreden van Lady Gaga, Dave Grohl die Blackbird speelt, Leonardo Di Caprio die zijn Oscar omarmt, en vooral veel Chris Rock.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Spotlight wint voor beste film

Verrassend winnen niet The Big Short of The Revenant in categorie beste film, maar wel Spotlight, de film over het onderzoek dat de Boston Globe voerde naar seksueel misbruik in de kerk. Michael Keaton, Liev Schreiber, Mark Ruffalo en Rachel McAdams spelen in de film.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Leonardo DiCaprio heeft zijn Oscar beet

Na 6 nominaties wint Leonardo DiCaprio eindelijk een Oscar. Hij krijgt een staande ovatie.

Hij bedankt heel veel volk, van het begin van zijn carrière tot nu.

Hij eindigt met een oproep tot actie inzake klimaatactie. "We moesten naar het uiterste zuiden van de planeet" om in sneeuw te kunnen filmen. "Laten we deze planeet niet als vanzelfsprekend beschouwen. Ik beschouw deze prijs niet als vanzelfsprekend".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Brie Larson (Room) wint Beste Actrice

Brie Larson, voor het eerst genomineerd, wint de prijs voor beste actrice voor haar rol in de film Room, over een vrouw en haar vijfjarig zoontje die ontsnappen uit gevangenschap.

Ze was de favoriet in de categorie, en blijft er relatief rustig bij. Ze had zich tot dusver vooral doen opmerken in bijrollen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Alejandro González Iñárritu (The Revenant) wint prijs voor regisseur

Alejandro González Iñárritu, die vorig jaar won voor Birdman, wint ook nu de prijs voor beste regisseur. Hij pleit ervoor dat de kleur van de huid even irrelevant wordt als de lengte van het haar - dat laatste is een hint voor zijn vader, voegt hij toe.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Beste lied komt uit de Bondfilm Spectre

Niet Lady Gaga maar Sam Smith wint in de categorie beste lied. 'Writing on the Wall', geschreven door Smith en Jimmy Napes voor de Bondfilm Spectre, haalt de Oscar binnen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ennio Morricone wint eindelijk

De legendarische Italiaanse componist Ennio Morricone wint voor de muziek in de film van Quentin Tarentino The Hateful Eight. Morricone won al een Oscar voor zijn carrière maar nog nooit voor een film, hoewel hij al ettelijke keren genomineerd werd.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Slachtoffers van seksueel geweld, Lady Gaga en de vicepresdident

Lady Gaga brengt met tranen in de ogen haar genomineerde lied (geschreven samen met Diane Warren) 'Til it happens to you', dat seksueel geweld beschrijft. Terwijl ze het lied zingt, komen slachtoffers op het podium. Na afloop staan die mannen en vrouwen, waaronder Gaga zelf, hand in hand.

De zangeres werd ingeleid door vicepresident Joe Biden die opriep tot actie tegen seksueel geweld.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Son of Saul wint Oscar Buitenlandse Film

De Hongaarse film Son of Saul wint in de categorie Buitenlandse Film. Dit Holocaust-drama was de uitgesproken favoriet.

László Nemes, de regisseur, zegt: 'De hoop van deze film is dat op het meest duistere moment nog iets van menselijkheid overblijft'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

In memorium met live Dave Grohl

Dave Grohl van de Foo Fighters zingt Blackbird van The Beatles terwijl de foto's van de overleden filmmakers en acteurs passeren.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

65.243 dollar voor koekjes

De koekjesverkoop in de zaal heeft volgens Rock 65.243 dollar opgebracht, ongeveer het honderdvoudige van wat zijn dochters/scouts vorig jaar binnenhaalden.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Oscar voor documentaire over Amy Winehouse

Amy, de ode van Asif Kapadia aan Amy Winehouse, wint de Oscar voor lange documentaire.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Oscar voor documentaire of eremoord

De Oscar voor korte documentaire gaat naar 'A Girl in the River: The Price of Forgiveness', een documentaire over een eremoord in Pakistan. Filmmaakster Sharmeen Obaid-Chinoy zegt dat de premier van Pakistan een aanpassing van de wet in gang heeft gezet na het zien van de film.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Mark Rylance wint voor mannelijke nevenrol

Mark Rylance wint voor Beste Acteur in een nevenrol voor Bridge of Spies, de film van Steven Spielberg over spionage en de koude oorlog. Het is een van de films die de geïnterviewden in Compton niet kenden.

Deze Oscar is een milde verrassing. Mark Ruffalo voor Spotlight, en vooral de sentimentele favoriet Sylvester Stallone voor Creed stonden hoger bij de bookies.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Rock doet straatinterviews in Compton

In Compton, een zwart deel van LA, interviewt Rock plaatselijke bioscoopbezoekers. De geïnterviewden hebben niet van de genomineerde films gehoord. Grappig, maar ook reëel. Beste film aller tijden? vraagt Rock. Superfly, zegt een man.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Inside Out wint als beste animatiefilm

Inside Out wint als beste animatiefilm.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Voorstel: alle prijzen snel voor Mad Max en meer Chris Rock

The Guardian, onder de indruk van de serie Oscars voor Mad Max: Fury Road, stelt voor om ineens alle Oscars aan die film en regisseur George Miller te overhandigen. Zo blijft er meer tijd over voor Chris Rock.

Rock was sterk begonnen. Maar nu houdt hij tussendoor koekjesverkoop voor de scouts en voor zijn dochters. Hij klopt DiCaprio geld uit de zakken. "Komaan Leo, je verdient 30 miljoen per film".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Mad Max: Fury Road wint al 6 Oscars

Dat er minder bedankt zou worden, is bij de prijsuitreikingen nog niet te merken.

Maar er zit wel vaart in de vroege prijsuitreikingen. Mad Max: Fury Road wint al zes Oscars. Voor kledingontwerp, voor make-up en haar, voor geluid en het mixen van geluid, voor decor en film editing. Tussendoor wint The Revenant voor cinematografie. Beste visuele effecten gaat naar Ex Machina.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De openingsmonoloog van Chris Rock

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Alicia Vikander wint voor nevenrol The Danish Girl

Alicia Vikander, de favoriet, wint de Oscar voor vrouwelijke nevenrol voor The Danish Girl. Dat is zoals verwacht, en ongetwijfeld verdiend. De dubbele Oscar voor Titanic-veteranen Kate Winslet en Leonardo DiCaprio komt er nu zeker niet.

Winslet was in deze categorie genomineerd voor haar rol in Steve Jobs.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Zwarte acteurs gemonteerd in 'witte films'

Rock gaat in zijn tweede tussenkomst verder op het thema ras. Er volgen fragmenten van genomineerde films met gemonteerde zwarte acteurs. Zo krijgt Jennifer Lawrence in Joy advies van Whoopi Goldberg, wordt Leonardo DiCaprio in The Revenant door een boze zwarte vrouw aangevallen (Leslie Jones), wil Tracey Morgan The Danish Girl zijn, en wordt een zwarte astronaut, Rock zelf, in The Martian niet gered.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Spotlight en The Big Short winnen eerste Oscars

De film Spotlight, over journalisten van de Boston Globe die seksueel misbruik in de kerk onthullen, wint de eerste Oscar. Voor beste origineel scenario. Dat werd geschreven door Josh Singer en Tom McCarthy.

The Big Short wint voor beste scenario gebaseerd op een boek. Charles Randolph en regisseur Adam McKay schreven het. De film gaat over de immobiliëncrisis en bankencrisis in de VS.

Deze twee films zijn ook genomineerd voor de Oscar voor Beste Film.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Chris Rock vrijwel uitsluitend over racisme

Chris Rock heeft het bijna alleen over de witte Oscars. Hij heeft erover gedacht ook te boycotten, maar "dat is makkelijk gezegd als je een baan hebt". Dit is de 88ste editie van de Oscars, zo gaat hij verder, er zijn minstens 71 edities geweest zonder zwarte genomineerden. Maar toen was er geen protest tegen "omdat er echte dingen waren om tegen te protesteren".

"Als je grootmoeder aan een boom bengelt, is het echt moeilijk om je druk te maken over wie wint in de categorie beste buitenlandse korte documentaire".

Hij drijft ook de spot met de boycot van zwarte acteurs. Will Smith protesteert omdat hij voor Concussion niet genomineerd was. "Ik begrijp het". Maar dan moet er ook geprotesteerd worden omdat hij 20 miljoen dollar kreeg voor (door de kritiek en het publiek verafschuwde film) Wiid Wild West.

We zullen het gebrek aan zwarte genomineerden compenseren door in de In Memoriumsectie alleen de namen te brengen van zwarten die op weg naar de bioscoop door de politie werden neergeschoten, aldus nog Rock.

Hij vindt een behoorlijk evenwicht.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De rode loper loopt leeg

De bel gaat en de genodigden worden in de zaal verwacht. De ceremonie wordt geboycot door onder meer regisseur Spike Lee, en acteurs Jada Pinkett-Smith en Will Smith, omdat er geen zwarte of gekleurde genomineerden zijn. Chris Rock, die de Oscars presenteert, zal dat volgens eenieders verwachting ter sprake brengen.

Er worden 24 prijzen uitgereikt. De gelauwerden is gevraagd niet langer een waslijst met bedankingen voor te lezen, maar afwachten wat daar van komt.

"The Revenant" is met 12 nominaties de koploper.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Chris Rock legt de laatste hand aan zijn openingstekst

Chris Rock, de presentator, post deze foto.

Hij heeft tot nu niets gezegd over de witte Oscars, en iedereen kijkt uit naar zijn tussenkomsten. Schrijfster, komiek en actrice Tina Fey noemt hem bij haar passage op de rode loper "de grootste levende Amerikaanse stand-up comedian".

Is zijn regenboogpen al een signaal voor wat gaat komen?

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Herkansing voor Winslet en DiCaprio?

Over ruim een halfuur, om 2u30 Belgische tijd, begint de ceremonie. En in afwachting is het al 'witte Oscars' en jurken wat op de rode loper de klok slaat. Een klein subplot: in 1998 was Titanic de blockbuster van het Oscarseizoen. Kate Winslet was genomineerd voor Beste Actrice, en won niet, en Leonardo DiCaprio was niet genomineerd. 18 jaar later zijn ze allebei genomineerd, DiCaprio als favoriet in de categorie Beste Acteur, Winslet voor Beste Actrice in een nevenrol voor 'Steve Jobs'. Zij is niet de favoriet van de gokbureaus, dat is Alicia Vikander, voor The Danlsh Girl.

De regie kondigt aan dat ze allebei in beeld zullen gebracht worden bij de afkondiging in mekaars categorie. Ze poseren al samen op de rode loper.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Olivia Wilde, een jurk en ebola

Actrice Olivia Wilde maakt haar opwachting voor de genomineerde documentaire, Body Team 12, die ze co-produceerde. De film behandelt de ebola-epidemie.

Dat mag ze even vertellen maar eens ze haar rug keert, gaat het op ABC, de zender die de Oscars in de VS uitzendt, over haar jurk. De moderecensente van de zender vindt die maar niets, maar wordt meteen terechtgewezen door een collega. "Als ik haar borsten had, zou ik niet aarzelen". Zonder overgang van ebola naar mode en borsten.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Whoopi Goldberg: 'Aziatische acteurs zijn echt ondervertegenwoordigd'

Whoopi Goldberg geeft op CNN haar mening over het grote thema van de avond: dat de Oscars een exclusief witte aangelegenheid zijn. Een paar jaar geleden, zegt ze, "waren we (zwarten) overal. De Aziatische acteurs zouden echt van hun neus moeten maken want zij zijn serieus ondervertegenwoordigd." Het komt er opaan "een zwembad te bouwen waarin iedereen kan zwemmen".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Oscars voor groot en klein

De 9-jarige Canadees Jacob Tremblay, die uitblinkt in de film Room, zal, zegt hij zelf, de Oscar uitreiken voor beste kortfilm. "Omdat ik zelf kort ben", voegt hij behulpzaam toe. Room is genomineerd voor Beste Film en actrice Brie Larson is favoriet in de categorie Beste Actrice.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sterrenshow

Het wordt drukker op de rode loper. Onder meer Sam Smith, genomineerd in de categorie beste lied, maakt zijn opwachting.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Mark Ruffalo bij protest tegen seksueel misbruik in de kerk

Voor de kathedraal van Los Angeles is gemanifesteerd tegen seksueel misbruik in de kerk en voor het vrijgeven van de namen van wegens pedofiele daden veroordeelde priesters.

Bij de aanwezigen was acteur Mark Ruffalo, genomineerd voor beste mannelijke bijrol voor zijn rol in Spotlight, een film over een onderzoek van de Boston Globe naar misbruik in de kerk. Ook de regisseur van Spotlight, Josh Singer, was aanwezig.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Klein protest tegen de 'witte Oscars'

Een kleine groep heeft op Sunset Boulevard geprotesteerd tegen de 'witte Oscars' en opgeroepen om niet naar de tv-uitzending van de ceremonie te kijken. Dominee Al Sharpton was een van de organisatoren.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Adele kiest voor Leonardo

Vanuit een reproductie van de beroemde trappen van de Titanic (wellicht in Belfast) stuurt zangeres Adele een steunbetuiging naar Leonardo DiCaprio. "Iedereen houdt van jou omdat je de beste bent. Afspraak aan de klok op elk tijdstip X".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Armbandjes tegen wapengeweld

Een aantal sterren zullen op de Oscars #Enough armbandjes dragen, met de initialen en de leeftijd van een slachtoffer van wapengeweld in de VS. De armbandjes zijn een initiatief van de Brady Campaign tegen wapengeweld, genoemd naar James Brady, de woordvoerder van president Ronald Reagan, die verlamd werd tijdens een aanslag tegen Reagan.

Met de initialen en leeftijd kun je op de website www.sayenough.org het levensverhaal en de foto van het slachtoffer terugvinden.

Bij de sterren die zo'n armband zullen dragen: Oscarwinnares Patricia Arquette, Bryan Cranston (genomineerd voor Beste Acteur voor Trumbo), regisseur Adam McKay (The Big Short) en acteur Steve Carell (onder andere ook The Big Short).

Er sterven jaarlijks zo'n 30.000 Amerikanen door wapengeweld.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

De Oscarpronostiek van Ward Verrijcken

'DiCaprio is nog niet oud genoeg voor een carrièreprijs' en andere voorspellingen. Lees de pronostiek hier.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Waarom de Oscars van 2017 wellicht niet 'te blank' zullen zijn

Dit jaar wisten enkel blanke acteurs en actrices Oscarnominaties in de wacht te slepen in de belangrijke categorieën, wat heel wat stof heeft doen opwaaien. Maar de toekomst ziet er heel wat zwartkleuriger uit. Lees hier waarom.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

'Actrices die echtgenotes spelen winnen een Oscar'

Wie als vrouw een gouden beeldje in de wacht wil slepen, kan maar beter de rol van echtgenote op zoch nemen. Zo schrijft 'Fusion'. Als man ben je dan weer beter af met de rol van crimineel. Lees het verslag hier.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Chris Rock maakt zich klaar

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

De zon komt op in Los Angeles

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Interview met László Nemes, regisseur van Son of Saul

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Brie Larson over de kunst van het diepzeeduiken in een gruwelijke rol

Leer Brie Larson, genomineerd in de categorie van beste actrice, beter kennen in dit interview.

gf
© gf
Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Het Grote Oscars-interview: Asif Kapadia (regisseur 'Amy')

(Her)lees hier het interview met Asif Kapadia.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Iconische filmkostuums

Blik terug op enkele memorabele filmkostuums uit de Oscargeschiedenis.

Stylight
© Stylight
Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Volg vanaf 1u Belgische tijd de Oscars live

Onze verslaggever zet zich vanaf 1u Belgische tijd schrap om de verslaggeving van de Oscars in goede banen te leiden.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Laatste laagje goudverf wordt aangebracht

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

#OscarsSoWhite?

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

De top 3 redenen om naar de Oscars te kijken (volgens Chris Rock)

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Interview met Cate Blanchett

(Her)lees het interview met grande dame Cate Blanchett hier. Sleept zij de Oscar voor beste actrice in de wacht?

gf
© gf
Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

De Oscarpronostiek van Jean-François Pluijgers (Le Vif)

Wie gaat er met de gouden beeldjes naar huis vannacht? 'Iñárritu won vorig jaar al, een beetje afwisseling kan geen kwaad'. Lees de rest van de voorspelling van Le Vif-redacteur Jean-François Pluijgers hier.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

De Oscarpronostiek van Dave Mestdach

Lees hier wat de Oscarvoorspelling is van Dave Mestdach, filmcriticus van Knack Focus.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Krijgt Leonardo deze avond eindelijk een Oscar?

De vraag die op ieders lippen brandt: 'Zal Leonardo DiCaprio eindelijk het felbegeerde beeldje mee naar huis mogen nemen?' In Alejandro González Iñárritu's The Revenant krijgt Leonardo DiCaprio het aan de stok met indianen, worstelt hij met een beer, kruipt hij in een karkas en sleept hij zich in vriestemperaturen richting de Oscarnominatie die - ook al kost het ons onze favoriete running gag van dit filmtijdperk - wel eens verzilverd zou mogen worden. Maar het is niet de eerste keer in zijn carrière dat DiCaprio het onderste uit de kan haalt voor een rol. Zes voorbeelden.

Reuters
© Reuters