Live Herlees: dit was de Oscarnacht 2017

27/02/17 om 02:25 - Bijgewerkt om 06:12

Een verkeerde winnaar, grapjes over Trump en een speciale editie van Jimmy Kimmels 'Mean Tweets': dit waren de Oscars 2017.

Herlees: dit was de Oscarnacht 2017

© REUTERS

 • Beste Film toch naar Moonlight

  In een bizarre ontwikkeling blijkt de Oscar voor beste film naar Moonlight te gaan. De presentatoren lazen het verkeerde kaartje voor. Warren Beatty legt uit dat hij de naam Emma Stone zag staan en in de war raakte, maar toch de naam La La Land voorlas.

  Damien Chazelle zei blij te zijn de prijs af te staan aan Barry Jankins voor Moonlight. De zaal keek verbouwereerd toe. Ook de cast en crew van Moonlight kon het nog niet helemaal geloven.

  Jimmy Kimmel probeerde er met een grapje nog wat van te maken. "Ik wist dat ik deze show zou verpesten", zei hij. "Ik beloof dat ik nooit terug zal komen."

 • Beste Film

  De prijs der prijzen, de Oscar voor beste film gaat naar La La Land.

  Faye Dunaway en Warren Beatty reikten de prijs uit en verwezen daarbij naar de noodzaak voor de Academy Awards om te blijven werken aan diversiteit. Dit jaar vielen de mannelijke en vrouwelijke hoofdrol en het beste aangepaste scenario in handen van Afrikaans-Amerikanen (respectievelijk Mahershala Ali, Viola Davis en Barry Jankins).

 • Beste Vrouwelijke Hoofdrol

  De Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol gaat naar Emma Stone voor haar rol in La La Land. Ze was eerder genomineerd voor haar bijrol in Birdman. Dit is haar eerste Oscar.

  Na een lange reeks dankwoorden zei ze "ik heb nog een hele lange reis met veel leermomenten voor me, en deze kerel" waarbij ze haar beeldje omhoog hield "helpt me daarbij. Dank jullie wel."

  Emma Stone wint de Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol.

  Emma Stone wint de Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol. © REUTERS

 • Beste Mannelijke Hoofdrol

  De Oscar voor de beste mannelijke hoofdrol is voor Casey Affleck voor zijn rol in Manchester by the Sea.

  In zijn toespraak bedankte hij Denzel Washington, die ook genomineerd was. "Hij was een van de eerste mensen die me leerde hoe te acteren, en ik hem vanavond voor het eerst ontmoet." Hij ging verder: "Ik zou willen dat ik wat grootsers en belangrijkers te zeggen had. Ik ben gewoon met stomheid geslagen dat jullie me hier accepteren." Hij bedankt zijn ouders en zei tegen zijn broer Ben Affleck: "Ben, I love you."

  Waarom werd Casey wel genomineerd en Ben niet? Knack Focus analyseerde het eerder.

  Casey Affleck wint de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol.

  Casey Affleck wint de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol. © REUTERS

 • Beste Regisseur

  De Oscar voor de beste regisseur gaat naar Damien Chazelle voor La La Land. Met zijn 32 jaar is hij de jongste persoon ooit die de prijs krijgt.

  In zijn toespraak bedankt hij de andere genomineerden voor hun werk dat hem altijd geinspireerd heeft. "Ryan en Emma, voor het tot leven brengen van mijn werk. En Justin, die ik al ken sinds we 17 waren. Dank je voor dit samen met mij te maken en nooit op te geven." Hij bedankte ook zijn vrouw/vriendin: "Dit is een film over liefde en ik werd verliefd terwijl ik de film maakte."

  Lees op Knack Focus een analyse waarom de film over Hollywood zo aansloeg en veertien nominaties in de wacht sleepte.

  Damien Chazelle wint de Oscar voor beste regie.

  Damien Chazelle wint de Oscar voor beste regie. © REUTERS

 • Beste Aangepaste Scenario

  De Oscar voor het beste aangepaste scenario is voor Barry Jankins, voor Moonlight. Hij is ook genomineerd voor de regie van de film. In die categorie neemt hij het onder andere op tegen Kenneth Lonergan, die zojuist de Oscar voor beste originele scenario won.

  Lees ook het interview met Barry Jenkins op Knack Focus waarin hij zei dat hij het winnen van een Oscar niet belangrijk vindt.

  Barry Jenkins.

  Barry Jenkins. © Isopix

 • Beste Originele Scenario

  De Oscar voor het beste originele scenario gaat naar Manchester by the Sea van Kenneth Lonergan. Hij is ook genomineerd voor de regie van dezelfde film.

 • Beste Muzieknummer

  De Oscar voor beste muzieknummer in een film gaat naar City of Stars uit de film La La Land, geschreven door Justin Hurwitz, Justin Paul en Benj Pasek. Dit is de tweede prijs van de avond voor Hurwitz, die enkele minuten geleden de Oscar voor beste soundtrack won.

  Paul vroeg in zijn korte speech aandacht voor de openbare scholen die aandacht en tijd besteden aan de kunsten. Pasek bedankte zijn moeder, die hem als kind voetbaltraining liet overslaan om liedjes te zingen in de schoolmusical. Daarop werd flink geapplaudiseerd.

 • Beste Soundtrack

  De Oscar voor beste soundtrack gaat naar Justin Hurwitz voor La La Land.

  De film kan geen recordaantal Oscars meer winnen, maar maakt nog wel kans op de 'grote prijzen': beste acteur, beste actrice, beste regisseur en beste film.

 • Oscar-editie van Mean Tweets

  Een van Jimmy Kimmel's bekendste segmenten is 'Mean Tweets', waarin bekende Amerikanen gemene tweets over hen voorlezen. Voor de Oscars maakt hij een speciale editie. Onder andere Natalie Portman, Ryan Gosling en Jeff Bridges moeten eraan geloven.

 • Beste Cinematografie

  De Oscar voor beste cinematografie is voor Linus Sandgren voor La La Land. Het is zijn eerste nominatie en prijs. Het is de tweede prijs op de avond voor de film die veertien keer genomineerd is.

 • Jimmy Kimmel tweet naar Donald Trump

  Na twee uur had Donald Trump nog steeds niet getwitterd over de Oscars. Dat baarde Kimmel zorgen. "Hey Donald, ben je wakker?" tweette hij.

 • Beste Korte Film

  De Oscar voor beste korte film is voor Sing van Kristof Deak en Anna Udvardy.

 • Beste Korte Documentaire

  De Oscar voor beste korte documentaire is voor The White Helmets van Orlando von Einsiedel en Joanna Natasegara.

 • Beste Film Editing

  De Oscar voor beste film editing gaat naar John Gilbert voor Hacksaw Ridge van regisseur Mel Gibson. Dit is zijn eerste Oscar, hij werd eerder genomineerd in dezelfde categorie voor Lord of the Rings, the Fellowship of the Ring.

  De prijs werd uitgereikt door Michael J. Fox en Seth Rogen die in een Delorean aan kwamen rijden en een klein stukje zongen van het 'Schuyler Sisters' lied uit de hitmusical Hamilton. Seth Rogen zei daarmee alles dat op zijn bucket list stond gedaan te hebben.

 • Beste Visual Effects

  De Oscar voor beste visual effects gaat naar Dan Lemmon, Adam Valdez, Robert Legato en Andrew R. Jones voor The Jungle Book.

 • Jimmy Kimmel haalt stunt uit

  Elk jaar is er een stunt. Ellen Degeneres maakte in 2014 een selfie met onder andere Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Brad Pitt en Bradley Cooper. Die tweet heeft een recordaantal retweets gehaald, de teller staat inmiddels op ruim 3,2 miljoen.

  Jimmy Kimmel haalde dit jaar een bus vol toeristen het theater in. De toeristen was verteld dat ze een tentoonstelling van Oscar-jurken zouden zien. "Dat klopt", grapte Jimmy Kimmel, "maar jullie hebben die jurken aan."

  Hij stelde een aantal toeristen voor aan onder andere Ryan Gosling en Jennifer Aniston. "Kijk, daar zit Meryl Streep, overschat", zei Kimmel. Daarna: "Loop maar even naar je favoriete acteur toe om ze aan te raken. Of raak Mahershala's Oscar maar aan."

  Hij vroeg een van de toeristen wie haar favoriete acteur was, en ze antwoordde dat het Denzel Washington was. Daarop stond Washington op om met haar en haar verloofde op de foto te gaan. Hij verklaarde hen ook tot man en vrouw.

 • Beste Productieontwerp en Set-ontwerp

  De Oscar voor beste productie- en set-ontwerp gaat naar het echtpaar David Wasco en Sandy Reynold Wasco voor La La Land. Het is de eerste prijs voor de film die veertien keer genomineerd is vanavond.

 • Beste animatiefilm

  De Oscar voor beste animatiefilm gaat naar Zootropolis van Byron Howard en Rich Moore.

  Daarmee grijpt de Belgische coproductie "The Red Turtle" van de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit naast de felbegeerde prijs.

  De woordeloze animatiefilm, waar Dudok de Wit meer dan tien jaar aan werkte, viel eerder wel in de prijzen op het filmfestival van Cannes. Coproducent is het Belgische Belvision.

  "The Red Turtle" gaat over een man die op een onbewoond eiland bevriend raakt met een schildpad.

  In 2001 ging Dudok de Wit wel met een Oscar naar huis voor zijn korte, ontroerende animatiefilm "Vader en dochter" (Father and Daughter).

  "We zijn zo dankbaar dat het publiek overal ter wereld deze film heeft omarmd, met een verhaal van tolerantie die machtiger is dan angst voor de andere", aldus "Zootopia"-regisseur Rich Howard tijdens zijn bedankingsspeech, zo verwijzend naar het huidige klimaat van intolerantie.

  Zijn film gaat over een konijn en een vos die moeten samenwerken om een samenzwering te onthullen.

 • Beste Geanimeerde Korte Film

  De Oscar voor de beste geanimeerde korte film is voor Piper van Alan Barillaro en Marc Sondheimer. Het was hun eerste nominatie.

Onze partners